5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
идеи Хелоуински светещ Джак от портокал 01Основният символ на празника Хелоуин, който се чества на 31 октомври, в навечерието на Деня на Вси Светии е фенер направен от тиква. Той се поставя до прозорците, за да гони злите духове, които според поверието излизат на този ден да плашат хората.


Според легендата фенера е измислен от един мързелив, но хитър ирландски фермер на име Джак. След като земният му живот приключил, не му било позволено да отиде нито в Рая заради греховете си, нито в Ада заради сключена сделка с Дявола, който успял няколко пъти да надхитри. Дяволът обаче му дал вечно горящ въглен от Ада, който той поставил в издълбана ряпа и започнал да броди по света в търсене на вечния покой.

Затова този фенер се нарича светещ Джак и е много популярен в англоезичните страни. Отначало е правен от ряпа, а в последствие от тиква.

Ако нямате тиква, хелоуински светещ Джак, може да направите и от... портокал. Той ще бъде също оранжев, само че ще е с по-малък размер. Прави се много по-бързо и по-лесно.

Какво ще ви трябва: портокал
нож
свещ

Как се прави: Вземете един портокал и отрежете горната му част, да стане като капаче, което обаче не изхвърляйте. С дълъг и тънък нож изчистете вътрешността на портокала и капачето.

 

идеи Хелоуински светещ Джак от портокал 02

След това със същият нож изрежете очи, нос и уста, които може предварително да очертаете. Освен това изрежете отвор в капачето, в случая е звезда. Сложете във вътрешността на портокала свещ, запалете я и похлупете с капачето. Готово! Този фенер не само ще радва окото ви, но и ще разнася приятна миризма в дома ви.

идеи Хелоуински светещ Джак от портокал 03