4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (14 Votes)
идеи консервиране на цветя с глицеринАко искате да съхраните за дълго време подарения ви букет, към който имате сантимент или сте решили да направите вечен букет като подарък на близък човек, то следващата идея е за вас.

Знаете ли, че можете да "консервирате" цветя с помощта на глицерин? Освен, че глицеринът се използва в козметиката (най-често в кремовете за лице), друго негово свойство е да запазва цветята почти в оригиналния им вид. Те дори остават гъвкави и само леко променят цвета си.

Ако ще правите такъв красив сувенир за подарък, ви препоръчваме да изберете цветя с дебели листа и стъбла, тъй като тези с фини листа трудно запазват първоначалния си вид. Внимателно ги подберете и не използвайте повредени растения.

Какво ще ви е нужно:

цветя (композицията зависи от вкуса и креативността ви)
глицерин
вода
прозрачен съд с капак (стъкло, пластмаса), изберете с красива форма

Как се консервират цветята с глицерин: В чист и дезинфекциран прозрачен съд сложете цветя в произволен ред, тъй като след заливането с течността, те така или иначе ще се разместят. Цветята трябва да се подготвят по определен начин: отрежете под ъгъл стъблата, отстранете долните листа, обелете кожата или кората и разцепете стъблата на около 5-6 см, за да може разтвора да проникне по-добре в цветята.

Пригответе разтвора - смесете гореща вода с глицерин в съотношение 2:1 (две части вода и една част глицерин). Полученият разтвор охладете до стайна температура.

Налейте разтвора в подготвения съд с цветя. Ако след заливането не ви харесва разположението на цветята, може да ги подредите с клечка за зъби или пинсета.

След това затворете плътно съда. Може да украсите капака с панделки, хартиена рафия, плат, сухи цветя или въобще всичко красиво, което имате под ръка.

Поставете на избрано от вас място. След две седмици, когато цветята се накиснат в глицерина, разтвора може да стане мътен - от прашеца, цветния сок и т.н. Може да премахнете разтвора, да изплакнете цветята (мирисът може да бъде неприятен) и отново да залеете с такъв разтвор. Готово! По-нататък цветята ще останат непроменени, докато вие не пожелаете да си направите нов букет.

Съвет: Капакът на съда може да бъде украсен с ленена кърпа напоена с етерични масла.

идеи консервиране на цветя с глицерин

идеи консервиране на цветя с глицерин

идеи консервиране на цветя с глицерин

идеи консервиране на цветя с глицерин