4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
идеи великденски свещи във формата на яйцаПродължаваме традицията да публикуваме най-добрите и най-интересните идеи за празнична украса.

Днес решихме да ви покажем как да си направите бързо и лесно оригинални свещи във формата на яйца, а след това да ги използвате за декорация, например за великденската трапеза.


Какво ви е нужно:

няколко празни черупки от яйца
восъчни (парафинови) люспи
няколко фитила
пергаментова хартия
хартиени чаши
восъчни пастели
етерично масло (по желание)

идеи великденски свещи във формата на яйца

Как се прави: Преди да започнете трябва да подготвите яйчените черупки, като е необходимо да ги изпразните от съдържанието им (продухайте през малък отвор в горната част).

В случая са използвани патешки яйца, за да се получат по-големи свещи, но и по-едри кокоши ще ви свършат работа.

Настържете един син восъчен пастел на фини стърготини и ги разпределете равномерно в две хартиени чаши. След това ги напълнете отгоре с восъчни (парафонови) люспи и поставете в микровълновата да се загреят. В рамките на няколко минути сместа трябва напълно да се разтопи. Добавете към нея ароматното масло и бързо разбъркайте докато се получи еднородна смес.

Изсипете малко количество от разтопената маса върху пергаментова хартия, поставете отгоре яйчената черупка, така че да се "залепи" и да стои изправена. След това поставете фитила вътре в черупката. За да го закрепите преди това изсипете малко количество от разтопения восък на дъното.

идеи великденски свещи във формата на яйца

Оставете малко да се втвърди и изсипете останалия восък до запълване на яйчената черупка.

идеи великденски свещи във формата на яйца

Когато восъкът напълно се втвърди (около 3-3,5 часа) отстранете внимателно яйчената черупка и отрежете излишния фитил. Готово! Вече имате свещ във формата на яйце.


идеи великденски свещи във формата на яйца

По същият начин може да направите различни на цвят свещи и да украсите с тях дома си за празника.

идеи великденски свещи във формата на яйца