5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Как се прави декупажТази красива техника от векове внася щипка изкуство в интериора. Възникнало в Древен Китай, стигнало до Европа през ранното средновековие, умението да апликираме с хартия, тъкан, кожа, дори и дърво все още е средство да освежаване и украсяване на интериора.

Защото думата декупаж означава точно това - изрязване – изготвяне на колаж или хартиена апликация.
Най-разпространената техника на декупаж е украсяването на предмети с цветни салфетки или фини тъкани (цветна коприна, дантела). За целта се изрязват мотиви от хартията или плата и се лепят по избран от нас модел върху повърхността. Салфетките са най-популярни, защото предлагат богато разнообразие на мотиви, а в същото време са евтин материал.

Как да претворим тази идея в дома си? Обикновено декупажът се прилага върху дървени мебели (рафтове, шкафчета) или порцеланова посуда. Ще ви трябват няколко основни неща:

Предмет за декорация – решили сте да освежите чекмеджетата на старото нощно шкафче или вътрешната част на старала етажерка (по-надолу има чудесни предложения) . Стъклената (порцеланова) купа или скучната  керамична саксия, може да се обнови само с един цветен детайл – не се притеснявайте да пробвате.

Ножица – освен обикновена, хубаво е да имате под ръка и от онези малки ножици, с извитите краища – за изрязване на по-фините елементи. Макетен нож също би свършил добра работа;

Цветни апликации (предварително избрани от салфетки или друг материал);

Лепило – в зависимост от повърхността, която ще обработвате, можете да купите лепило за порцелан или стъкло, а ако ще обработвате дърво, вземете най-обикновено Ц200. На някои места вече продават и декупажно лепило;

Бяла акрилна боя – тя е необходима за основата – не е задължителна, но когато положите бяла боя под декоративния елемент, неговите цветове изпъкват в цялата си прелест. Ако пропуснете бялата основа, окончателният резултат ще ви се стори блед и незадоволителен. Ако обработвате дърво и нямате акрилна боя, можете да използвате и най-обикновен бял латекс;

Четки за боя и лепило;

Акрилен лак – той е необходим за красивия финиш на вашето творение.

Как се прави декупаж

Ако имате всичко изброено, можете да пристъпите към действие. Преди всичко повърхността на обработвания предмет трябва да е чиста и суха. Ако обработвате дърво, можете да минете със шкурка – така хем ще го почистите, хем ще направите повърхността по-податлива за лепене на всякакви неща.  След това нанасяте бялата боя.

Как се прави декупаж

Когато апликирате само детайли, а не цялата повърхност, внимавате за очертанията.  При облепяне на цялата повърхност, действате смело с четката.  Ако пък сте решили да правите колаж от елементи, е добре, след като сте ги изрязали внимателно, да подредите някъде настрани бъдещият модел, който ще лепите.

За по-лесно изпълнение, направете контур върху изсъхналата бяла боя, с който да маркирате местата на елементите – така по-лесно ще ги наредите. След това намажете повърхността с лепило и много внимателно наредете колажа (апликацията), като внимавате да не се получават бръчки, а за по-големи повърхности – да няма балончета въздух. Изглаждате  с помощта на четка и лепило, като внимавате да не разкъсате цветния орнамент.

Как се прави декупаж

След като изсъхне, нанасяте един-два пласта акрилен лак за блясък и запечатване на творението.  Изчаквате да изсъхне и сте готови да изложите на всеобщо одобрение новите си умения.

Как се прави декупаж

По-долу ви показваме какви предмети от бита можете да използвате като основа за декупаж. Не се притеснявайте да внесете цвят в дома си, а също и да вдъхнете нов живот на стари мебели, които сте имали намерение да изхвърлите.

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж

Как се прави декупаж