4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (4 Votes)
полезни съвети как можем да спрем хърканетоАко принадлежите към тези 45 процента от хората, които хъркат от време на време или всяка вечер, то този дрезгав звук произлизащ от областта на гърлото по време на сън е малко вероятно да се окаже малък и дребен проблем. Факт е, че хъркането лишава вашият партньор от сън, което в крайна сметка би могло да създаде значителни проблеми във взаимоотношенията ви. Освен всичко друго, не трябва да се пренебрегва и факта, че хъркането може да е признак за сериозни здравословни проблеми.

Ето няколко прости решения, които надяваме се ще ви помогнат да се справите с проблема с хъркането.

1. Променете позицията на тялото за сън

Лежането по гръб води до това, че основата на езика и мекото небце се допират към задната част на гърлото, предизвиквайки вибриращ звук по време на сън. Спането на една страна може да помогне за предотвратяване на това. Препоръчваме ви да сложите възглавница зад гърба си или няколко тенис топки, зашити на гърба на пижамата. По този начин няма да се обърнете по гръб по време на сън. Можете също да опитате да спите в полуизправено положение, така главата ще е високо, което ще отвори носните проходи на дихателния тракт. Все пак внимавайте, защото това може да доведе до болки в шията при някои от вас. Ако хъркането продължава, независимо от смяната на позицията на тялото за сън, то възможната причина за това е сънна апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) и трябва да се консултирате с вашия лекар.

2. Отслабнете

Намалянето на наднорменото тегло помага на някои хора, но не на всички, тъй като хъркат дори и слабите. Ако сте от тези, които са качили по някое килце и заради това сте започнали да хъркате, най-доброто решение би било да отслабнете. Когато напълнеете и ви се удебели врата, това компресира вътрешния диаметър на гърлото, което увеличава вероятността от свиване, а това почти винаги води до хъркане.

3. Избягвайте алкохола

Алкохолът и успокоителните средства намаляват мускулния тонус в задната част на гърлото, което увеличава вероятността от хъркане. Ако пиете алкохол 4-5 часа преди лягане, то това може да усили хъркането, а тези които преди това не са издавали този дразнещ звук, могат да го предизвикат, след употребата на алкохол.

полезни съвети как можем да спрем хъркането

4. Следвайте правилата на добрия сън

Недоспиването и другите вредни навици нарушаващи съня, могат да имат същия ефект като алкохола. Ако работите до късно и не си лягате на време, то е вероятно да заспите твърде уморени. Вие ще спите по-тежко и по-дълбоко, в същото време мускулите ще станат по-мудни, ще се отпуснат и ще причинят хъркане.

5. Отворете носните проходи

Ако хъркането започва от носа, то трябва да се погрижите да отворите носните проходи. Това ще позволи на въздуха да преминава през носа плавно и свободно. Ако носът е запушен или носовите проходи са стеснени, дължащи се на настинки или други здравословни проблеми, то бързо преминаващия въздух може да предизвика хъркане.

Един горещ душ преди лягане може да помогне да отворите носните проходи. Също така може да направите промивка с физиологичен разтвор. Освен това има специални лепенки за носа, които повдигат и отварят носовите проходи. Не забравяйте обаче, че тези методи работят само, когато има проблем в носа, а не с мекото небце.

6. Сменете възглавницата

Алергените в дома и самата възглавница могат да допринесат за хъркането. Кога за последен път сте сменяли възглавницата си? Акарите се натрупват във възглавниците и могат да предизвикат алергична реакция, която води до хъркане. Ако позволявате на вашите домашни любимци да спят с вас в леглото, то вие може да вдишвате редовно животински пърхот - друг разпространен дразнител. Ако през деня се чувствате добре, но проблемите започват когато спите, то е възможно алергените да допринасят за появата на хъркането. Ако използвате пухени възглавници, по-добре е да ги сменяте на всеки шест месеца, за да намалите количеството прах, акари и алергени. Другите видове възглавници, трябва да се сменят най-малко веднъж на всеки две години.

7. Обърнете внимание на течностите

Пийте много течности. Секретите в носа и мекото небце стават значително по-гъсти и трудни за отстраняване, ако сте дехидратирани. Това допринася за сериозно хъркане. Експертите препоръчват жените да пият около 12 чаши течности на ден, а мъжете около 16 чаши на ден.