3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
полезни съвети лечебни рецепти от лучени обелкиКакво са лучените обелки, ненужен отпадък или още едно средство на природата, което помага да избегнем лекарствата? В полезността на лука и чесъна, вече никой не се съмнява, но има ли нещо "ценно" в люспите им? Оказва се, че има много рецепти за тяхното използване с лечебно действие. Днес ще ви покажем някои от тях.

Отървете се от мазолите

Сложете лучени люспи в стъклен буркан и ги залейте с оцет. Вържете буркана с пергаментова или компресирана хартия и оставете да престои в продължение на две седмици. След това излейте оцета и подсушете люспите. Самото лечение, е по-добре да го правите привечер: намажете кожата около мазола с вазелин или друго мазно омекотяващо средство (например детски крем), поставете върху мазола 2-3 мм слой от люспите и обуйте плетен вълнен чорап. На сутринта запарете крака и внимателно отстранете мазола. Повторете тази процедура няколко пъти и мазолите ще изчезнат.

При обикновена настинка

Лучените люспи лесно побеждават настинката. За да получите лек е необходимо да изсипете във вряща вода, 4 супени лъжици надробени лучени люспи и да направите парна инхалация в продължение на 3-5 минути. След тази процедура ще започнете да дишате по-лесно през носа.

При разширени вени, варикоза

При разширени вени (варикоза) настойката от лучени люспи се приема в рамките на 10 дни. За да я направите, залейте 2 супени лъжици надробени лучени люспи със 100 мл водка (ракия). Оставете в покрит съд на тъмно място за една седмица. След това прецедете лечебната тинктура през марля или тензух и приемайте от нея по 20 капки 2-3 пъти дневно половин час преди хранене. Може да разредите с малко вода. Още едно лечебно средство при разширени вени: залейте 2 супени лъжици надробени лучени люспи с 400 мл вряла вода, оставете за 6 часа. Прецедете и пийте по 1/4 чаша от тази запарка 3 пъти на ден 30 минути преди хранене в продължение на 7-10 дни. Повторете лечебният курс, след едноседмична пауза.  

полезни съвети лечебни рецепти от лучени обелки

При хемороиди

Залейте 4 супени лъжици лучени люспи с 2 литра прясно мляко и сварете на слаб огън за 10 минути. Охладете получената течност и прецедете. След това правете седяща баня или промивка с отварата в продължение на 10 минути. И вашият проблем ще бъде решен!

За гъбички по ноктите

С настойка от лучени люспи можете да мажете засегнатите места от гъбичките по ноктите. Залейте 8 супени лъжици лучени люспи с половин литър водка или ракия. Оставете за 10 минути и прецедете. Мажете с лечебната тинктура засегнатите нокти 2-3 пъти на ден. Още една народна медицина препоръчва да запарите краката или ръцете в горещ разтвор от лучени люспи за 20-30 минути.

Суха кашлица

Сухата кашлица се лекува добре с отвара от лучени люспи. Залейте 2 супени лъжици лучени люспи с 2 чаши вода. Сварете за 15 минути на слаб огън. Оставете да изстине и прецедете. Пийте отварата топла по 50 мл, 3 пъти дневно, половин час преди хранене.