4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
Маски за коса от хумаХумата е един от най-ефективните, а оттам и най-използваните природни  продукти за почистване и лечение. Заради тези си свойства, тя намира широко приложение в козметиката и народната медицина.

Ние днес ще обърнем внимание на благотворното ѝ влияние върху косата.

Без да изпадаме в излишни подробности, ще трябва да кажем, че хумата е… най-обикновена глина. Хората от древността са открили, че заради съдържанието ѝ на минерали, тя има безброй полезни приложения – тя е добър хигиенен, антисептичен, детоксикиращ, подхранващ и т.н. продукт.

Ако се поинтересувате по-подробно, ще откриете, че има няколко видове хума, в зависимост от съдържанието на различни минерали в нея. Прилага се най-често в кремообразно състояние, като се смесва с натурални продукти като вода, жълтък, кисело мляко, пчелен мед, лимонов сок и други. Ние ще обърнем внимание на тези, които оказват благотворно влияние на косата.

Зелената хума е една от най-често използваните. Тя е полезна за мазната коса, защото регулира мастната секреция.

Бяла хума – полезна е при косопад, заздравява косъма и помага за придобиване на блясък и обем на косата. Подходяща за всеки тип коса.

Сивата глина овлажнява и тонизира – тя е добре да се ползва на суха коса.

Жълта хума се използва за подхранване на чупливи коси. Подходяща е за суха и нормална коса.

Синята хума е едно от най-добрите средства срещу пърхот! Съдържащите се в нея минерали имат лечебни свойства – действат почистващо, антисептично и противовъзпалително на скалпа.

Без да претендираме, че сме изброили всички видове хума, ние ще се спрем на тези видове и тяхното приложение. Само ще добавим още две предимства на хумата - грижата за косата с нея е много лесно за изпълнение и излиза доста евтино – сама по себе си хумата е доста евтина, а съставките, използвани за смесване, повечето от нас имат ежедневно на разположение в …хладилника.

Маски за коса от хума

Подбрали сме най-лесните за изпълнение рецепти. За повечето от тях, на вас ще се наложи да набавите само хума – достъпна е в дрогерии, аптеки, био-магазини и обикновени магазини за козметика. Можете да купите и онлайн.

Важно! При използването на маска, няма нужда да измивате след това косата с шампоани и балсами. Хумата има чудесна измиваща функция. Най-добре да нанасяте маската 30-40 мин. преди душ.

Маска против косопад:
Смесете 3-4 с. л. синя хума  с едно яйце и топла вода до получаването на каша с консистенцията на козметична маска.

Маска за подхранена и бляскава коса:
Смесете 3-4 лъжици жълта хума и 1-2 с.л. зехтин. Добавете кисело мляко и лимонов сок толкова, колкото е необходимо, за да се получи каша, която да нанесете на косата, без да се разтича.

Маска за суха коса:
Смесете кисело мляко и хума, но добавете и няколко капки (около 10) бадемово масло. Можете да сложите и едно яйце.

Маска за обем:
3-4 лъжици хума, 1-2 лъжици ябълков оцет, 1 яйце и 1 с.л. мед. Ако е необходимо, добавете малко топла вода. Можете да капнете и няколко капки бадемово масло.

Детоксикираща маска за коса:
Тази маска е особено подходяща за мазна коса. Смесват се 3-4 с.л. хума, 10 капки бадемово (или друго етерично масло), 1 с.л. оцет и билков чай(какъвто имате вкъщи). Необходимото количество чай е до получаване на подходяща за нанасяне като маска консистенция.

Маски за коса от хума

Ако нямате някоя съставка, не се притеснявайте да я замените с друга, която ви е под ръка – кисело мляко, яйца, зехтин, ябълков оцет, мед, етерични масла и т.н. Това са все натурални и полезни продукти – ще се отразят добре на кожата и косата ви.