5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Как се поставя фототапет на стенаРешили сте да освежите детската стая, но не искате просто да оцветите стените, а да сложите ярка и весела картина? Защо да не бъде и триизмерна? Напоследък 3Д дизайнът навлиза доста смело в нашите домове. А дали пък холът няма нужда от малко цвят, оригиналност и дори дълбочина, които бихте постигнали, ако  залепите подходящия фототапет на една от стените му?

Помните старите фототапети, нали? Нека ги оставим в миналото! Вече има огромно многообразие – на практика, всяка една картина може да се превърне във фототапет. А качеството на материала,  изработката му  и съответно лекотата на поставянето им, са на светлинни години от едновремешните.

И така! Да кажем, че горе-долу сте наясно какво искате, време е да се залавяте с осъществяването на  идеята. Стъпка първа - трябва да намерите качествени тапети, а ако от готовите няма такива, с желаната  вас картина, помолете да ви я изработят. В днешно време реализирането на една такава задача е буквално на един клик разстояние. И понеже няма нищо сложно в цялата процедура, а българските онлайн търговци стават все по-добри в предоставянето на качествена услуга, съвсем скоро вие се сдобивате с тапетите с избраната или направена специално за вас картина.

Как се поставя фототапет на стена

Какво трябва да направим, преди изобщо да си помислим да облепяме стените вкъщи с тапети? За да прилепнат добре и картината да няма неравности, които биха я загрозили, стената следва да бъде добре почистена, подсушена, шпаклована, ако е необходимо и след това обработена със шкурка до гладка повърхност. Внимавайте да не остане влага от почистването – тя ще попречи на доброто залепване. Ако пък преди това е имало други тапети, те трябва да бъдат изстъргани до последното парченце и резултатът да е идеално гладка стена.

Как се поставя фототапет на стена

Важен елемент в процеса е избор на лепило и работата с него. Имайте предвид, че са много видове и когато купувате, четете на опаковката внимателно как се процедира с него. За някои цели има „бързи“ лепила и се ползват веднага, при други сместа трябва да се изчака определен период от време. Не се притеснявайте да питате в магазина, от който сте си купили тапетите какво да изберете и след това внимателно следете инструкциите, написани на опаковката или дадените от специалистите указания.

Докато чакате лепилото, пригответе стълбата, проверете още веднъж дали тапетите отговарят точно на размерите на стената. Имайте предвид, че след като се намажат с лепило, заради влагата, те леко ще увеличат размера си, затова не губете време, а започвайте да лепите. Разбира  се, не чак толкова бързо, защото все пак трябва да напасвате картина. Закачете горната част за стената и с движения от средата навън с кърпата, бавно се движете по тапета надолу, избутвайки въздушните мехурчета.  Не се паникьосвайте, ако изкривите линията – отлепете бързо и започнете отново. Ако се чувствате неуверени, може да си отбележите с молив една вертикална линия върху стената.

Трябва да работите на подходяща температура – това също е важен елемент. Майсторите съветват това да е нормалната стайна температура 18-20 градуса. Неподходящата температура би повлияла на неправилното изсъхване на лепилото, което води до куп проблеми – могат дори да ви се нацепят тапетите.

И така, виждате, че няма нищо сложно в поставянето на фототапета, само така изглежда, но ако продължавате да се чувствате неуверени в способностите си, нека това не ви спира да направите дома си по-красив – извикайте специалист. А ние се надяваме отново да сме ви били полезни!

Как се поставя фототапет на стена