5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Уасаби е полезно за здраветоСветлозеленият и пикантен сос от японски хрян, повече познат ни като уасаби, е разпространен в планинските речни долини на Япония. Много често можем да го срещнем в китайските ресторанти, където ни го сервират заедно със сушито.

Уасаби се продава или като готова паста или като стебло, което може да настържете малко преди употреба.

Хубаво е наистина да се сервира прясно и веднага след настъргването да бъде покрит, защото след 15-тата минута започва да губи от аромата си. Листата на уасаби също са лютиви и са годни за консумация.

Уасаби освен, че е вкусна и пикантна добавка към ястията, е и полезно растение за нашето здраве. Ето цели 7 добри причини да включим уасаби в менюто си:

1. Има антибактериални свойства.
2. Уасаби е богат на витамин С.
3. Има противовъзпалително и противогъбично свойство. Не случайно японците го използват в комбинация със сурова риба, за да убие бактериите съдържащи се в нея.
4. Полезен при настинка, грип и запушен нос. Заради пикантния си вкус, спомага за по-бързо отделяне на секретите и прочистване на организма.
5. Има противоракови свойства, заради веществата, които съдържа.
6. Подпомага храносмилането и стимулира стомашно-чревните ензими.
7. Уасаби съдържа множество полезни за здравето вещества. Японският хрян е източник на мед, магнезий, калций, калий и много др.

Уасаби е полезно за здравето

Като цяло здравословните ползи от уасаби са много и ако обичате пикантното, може да включите това "японско чудо" в менюто си.