5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Премахване на миризма от обувкиХората, които по цял ден са на крака и дори и през лятото ходят със затворени обувки, знаят колко е неприятно, когато се запотят краката.

Неприятната миризма може да се появи и поради много други причини, но днес чрез няколко лесни идеи, ще се опитаме да се справим с този дискомфорт.

От личен опит мога да споделя, че трябва първо да започнете от избора си на обувки и чорапи. Аз купувам само обувки от естествена кожа или друг материал, който смятам че няма да спарва и винаги гледам съдържанието на памук в чорапите. Пише ли на етикета по-малко от 80% памук и имат ли високо съдържание на нещо синтетично (изкуствен продукт на химическата промишленост) което започва с "поли" (като полиамид, полиестер) - НЕ се купуват! Пластмасите изпотяват краката! Все едно да си сложите полиетиленови (найлонови) торбички на краката си и така да си джиткате из града.

Носете обувки от дишащи материи и естествени материали! Това ще намали потта и миризмата. Синтетичните тъкани и другите изкуствени материали обикновено спарват краката.

Не носете всеки ден едни и същи обувки! Давайте им малко почивка на любимите си кецове!

Не носете затворените обувки без чорапи! Памучният чорап абсорбира влагата и е по-малко вероятно да се изпотят краката и да замиришат. Влажните и запотени крака са предпоставка за развитието на бактериите отговорни за миризмата.

Не купувайте най-евтините чорапи защото са на промоция в някой "марков" магазин! Точно там съм виждал много често чорапи с високо съдържание на "пластмаси" (които излизат по-евтино на производителя, разбира се). Гледайте етикетите!

Внимавайте и със стелката на обувката! Ако е възможно я подменете с такава, която не ви запотява краката. Продават се стелки от естествени материали.

Но ако все пак се е появило неприятно ухание от вашите обувки и розите ви повяхват, когато се събуете до тях... е време да вземете мерки.

Премахване на миризма от обувки

Ето няколко добри идеи, които ще ви помогнат да се справите с това.

1. Най-лесно и бързо можете да се отървете от миризмата в обувките, като ги поръсите вечер отвътре със сода бикарбонат (хлебна сода). На следващата сутрин изтупайте и премахнете содата от обувките. Ще забележите промяната веднага. Ако е нужно повтаряйте процедурата отвреме навреме.

2. Втората идея е отново със сода бикарбонат, но този път я смесете с малко царевично брашно и изсипете сместа в стари памучни чорапи и ги поставете в обувките за през нощта.

3. За да излъчват свежест вашите обувки, смесете вода, медицински спирт и етерично масло с аромат на лимон или портокал. Тази смес сложете в подходящ пулверизатор и напръскайте обувките отвътре. На следващата сутрин ще бъдете изненадани от резултата.

4. Преди да обуете обувките в горещ ден, можете да поръсите стелките с малко бебешка пудра.

5. Замразете миризмата. Поставете обувките си всяка в отделна найлонова торбичка и затворете добре. Ако трябва залепете или завържете торбичките. Поставете във фризера за една нощ. Студът ще убие гъбичките и бактериите, причиняващи миризмата.

Премахване на миризма от обувки

И най-важното! Поддържайте добра хигиена на краката и често сменяйте чорапите и обувките. Ако обувките ви могат да се перат, нека минават често през пералнята.