5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Упражнение ПланкХората, които искат бързо да влезнат във форма, знаят че правилното хранене, движението и спорта правят чудеса с тялото.

Тези от вас, които поради една или друга причина водят заседнал начин на живот или нямат много движение по време на работа е добре да започнат да правят това упражнение всеки ден. То се нарича планк (plank от англ. дъска) и светът е полудял по него през последните години.

Най-хубавото, е че за него не ви е нужно скъпо оборудване или голямо пространство. Планк не изисква много време и ако го изпълняваме правилно и редовно, много бързо ще видим резултати. Ще забележите как се стопяват мазнините на корема и талията.

Това упражнение, в което стоите неподвижно на лакти и пръсти се включва в много от тренировките в залите. То на пръв поглед изглежда доста лесно, но предизвикателството започва, когато усетите, че тялото ви не е толкова издържливо колкото си мислехте.

Упражнение Планк

Спрете да четете за малко и пробвайте, колко време може да издържите докато правите планк! Упс... 5-10 сек не са постижение за световен рекорд. Макар че Мао Уейдонг е поставил рекорд по планк и е стоял така в продължение на 8 часа и 1 минута, вие няма смисъл да се опитвате да стоите така с часове. Безмислено е!

Според повечето специалисти и треньори, ако не можете да задържите планк в продължение на 100-120 секунди, вие сте твърде дебели или слаби и някъде сте сгрешили при тренировките.

Няма абсолютно никакъв смисъл да правите това упражнение повече от 2 минути. Повече не е равно на по-добре! Правете планк по 30-60 секунди. Ако сте по-издържливи, максимум до 120 секунди.

Но защо планк? Какво ще помогне за физическото и психологическото ви състояние?

С помощта на упражнението планк ще изгорите много калории, тъй като метаболизма се ускорява. Препоръчваме ви всеки ден сутрин и вечер да правите това упражнение, за по-добър метаболизъм през деня и по време на сън.

Планк ще подсили долната част на гърба ви и мускулите в тази област. Ще ви помогне да се избавите от болките в плешките, причинени от заседнал начин на живот.

Упражнението, освен че ще укрепне гърба и основните мускули, ще оформи и талията ви. То също така ще развие бицепсите и хълбоците ви.

Планк ще подобри гъвкавостта ви, тъй като с упражнението разтягате мускулите на гърдите, раменете и ключиците. Стъпалата и краката също ще се повлияят добре и ще бъдат по-гъвкави.

Ще подобрите координацията си и баланса. Използвайте страничен планк за тази цел.

Упражнение страничен планк

Планк ще подобри и психологическото ви състояние. Ако всеки ден го практикувате, упражнението ще повлияе благотворно върху нервната ви система и неприятни състояния като депресията и тревожността ще намалеят.

Оказва се, че има доста добри причини да практикуваме тази така наречена "дъска". Планк всеки ден и лесно с това упражнение ще стегнете тялото си.