5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Идея с филтър за прахосмукачкаТова е много добър въпрос, чийто отговор може да спести немалко пари на всички които имат прахосмукачка, което означава всички или ме поправете…

Ако вие все още нямате прахосмукачка можете да погледнете тук, гарантирано ще намерите каквото търсите.

Да се върнем на основният въпрос “С какво може да се замести филтърът на прахосмукачката ни?”...

За да можем да си отговорим на въпроса първо много добре трябва да можем да разберем какво представлява филтъра и какво по добро обяснение от следното:

- Филтърът е елемент чиято роля е да отдели в случая въздушната струя преминаваща през него от всички останали прахообразни и елементарни частици;
- Филтърът винаги е изработен от порест материал с определена големина на порите/отворите;

Представихте ли си сега филтъра, най-малко сте виждали различни филтри изработени от хартия, дунапрен, метал, пластмаса или друг материал, но принципът на действието на всеки един е аналогичен.

Тогава с какво можем да заместим филтърът на домашната прахосмукачка?

Няма да губя повече време във философски размишления и елементарна физика, а направо ще ви разкрия:

Най-евтиният и лесен заместител на филтър за прахосмукачка е ДОМАКИНСКАТА ГЪБА и ДУНАПРЕНЪТ.

На снимката по-долу са показани стандартни филтри използвани в много модели прахосмукачки.

Смяна на филтри прахосмукачка

Първият филтър (черният и кръгъл) е изработен от материал който много наподобява домакинската гъба (дори може да е точно това), за да го заместим просто трябва да си намерим домакинска гъба от кварталният супер със сходна твърдост и порестост, но дори и да не е точно същата няма проблем това ще се отрази по два начина:

1. Ще увеличи всмукателната мощност, но ще влоши филтриращите качества;

или

2. Ще намали всмукателната мощност и ще подобри филтриращите свойства

Ще повторя за да няма недоразумения, купуваме домакинска гъба от най-близкият магазин, ако формата на оригиналният филтър е различна, а тя ще бъде различна на 100%, изрязваме домакинската гъба така, че да придобие същата форма и размери.

И сме готови, но остават още един или два филтъра за подмяна докато сме напълно готови с модификацията.

Следващите 2 филтъра са хартиени, те не са толкова подходящи за изпиране и много бързо загубват филтриращите си свойства след измиване с вода, затова на тяхно място отново можем да поставим фомакинска гъба или дунапрен, но вече с по-финни пори, за повторна филтрация на по-малки частици.

Тук отново подменяме хартиената част с ЗАБЕЛЕЖЕТЕ (САМО ХАРТИЕНАТА ЧАСТ) с дунапрен! Не изхвърляйте пластмасови елементи тъй като някои прахосмукачки имат нужда от тях за да работят, просто изрязваме хартиената част с макетно ножче и на нейно място прибавяме по-финният порест материал който избрахме.

Общата сума на този DIY проект може да ви излезе от 0.5 до 2лв в зависимост от използваните материали.

За какво трябва да внимаваме!

Предлаганите домакински гъби в търговската верига са изключително много и вие може да попаднете на различни видове, в това няма проблем, но ако изберете прекалено финна гъба, такава с много малки пори е възможно да натоварвате повече двигателя на прахосмукачката, дори без да разберете.

Всъщност прахосмукачката най-вероятно ще шуми повече или изходящият въздух зад мотора ще е по-горещ, ако забележите подобна промяна в работата на своята прахосмукачка ще е добре да подмените филтъра с по-груб или нефин, такъв с по-големи пори, защото иначе има опастност от претоварване на уреда и дори възникване на повреда особено ако прахосмукачката се използва за по-дълго време.

Някои прахосмукачки пък имат индикатор (доста пресилено), който показва дали контейнерът е пълен. При някои модели той е оцветен в червено, при други може да промени звука на прахосмукачката към по-свистящ, но и в двата случая това е клапан за налягане, който е калибриран с 1 пружинка. Ако филтърът който сте изобретили е прекалено фин може да задейства този индикатор/клапан.

Но дори и в този случай опитът си е струвал инвестицията, сега вече знаете точно какво гъба да купите следващият път, а инвестицията отново е под 5лв. докато най-евтиният филтър струва почти двойно.

Ако вече ви е писнало да сменяте филтрите на прахосмукчаката си и мислите, че е дошло време за нова със сигурност ще е добре да видите и статията С най-интересните прахосмукачки за годината.

Избор на филтри за прахосмукачки