5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Плодове и зеленчуци против запекЗапекът е състояние на храносмилателната система, което най-често се получава заради заболявания, дехидратация, прием на лекарства (успокоителни, диуретици, както и такива съдържащи алуминий, желязо и калций) или недостатъчно приемане на баластни вещества (Така наречените фибри, придаващи обем на храната и помагащи й да се предвижва по-лесно по червата и да прочистват организма от токсични вещества).

При запек не бързайте да хуквате към аптеката и да купувате лекарства, за да преборите дискомфорта и болката в корема! По-добре се отбийте в зеленчуковия магазин. Освен че ще си купите вкусни плодове и зеленчуци, ще може по естествен начин да се преборите със запека.
Защо ви пращаме в зеленчуковия магазин? Ще се раздвижите. Отидете пеша! Разходките и физическото раздвижване са полезни в случая. Също така, можете да се отървете по-лесно от запека като увеличите приема на течности и баластни вещества (разбира се стига да нямате медицински проблеми). А това се постига с консумиране на повече пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат много полезни хранителни елементи и фибри спомагащи за по-лесното изхождане.

Баластните вещества (фибри) съдържащи се в храните спомагат за по-лесно изхождане. Едни от най-важните за организмна ни са целулозата и пектините. Храните богати на баластни вещества са с по-малко калории. Едни от богатите на такива вещества са тиквата, картофите и прасковите. Най-много има във вареното жито около 40-50 грама на 100 грама. Съответно ръжения и пшеничния хляб съдържат около 6-8 грама на 100 грама.

Добре е човек да приема около 20-30 грама баластни вещества на ден, за да работи добре храносмилателната му система. Това се равнява на около 400-500 гр зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови растения.

Ето приблизително по колко фибри се съдържат в 100 гр от:

- боб - 6-10 гр
- грах - 7-9 гр
- артишок - 7 гр
- киселец - 2-3 гр
- картофи - 3-4 гр
- моркови - 3-4 гр
- марули - 4 гр
- лапад - 2-3 гр
- броколи - 2-3 гр
- спанак - 2-3 гр
- брюкселско зеле - 2 гр
- къдраво зеле - 2 гр
- цветно зеле - 2 гр

Но кои плодове и зеленчуци да изберем ако имаме затруднения при изхождането? Ето няколко, от които да изберете според вкусовите си предпочитания.

Плодове и зеленчуци против запек

Плодове подходящи при запек:

- сушени сини сливи
- круши
- киви
- смокини
- кайсии
- праскови
- папая
- ананас
- малини

Не яжте замразени и консервирани плодове и сокове, тъй като често са с високо съдържание на захар, калорични са и имат малко количество фибри.

Зеленчуци подходящи при запек:

- моркови
- зеле
- марули
- грах
- тиква
- броколи
- брюкселско зеле
- фасул
- цвекло
- спанак
- артишок
- аспержи

Приемайте зеленчуците пресни (сурови) или леко сварени. Така ще запазите в тях полезните им хранителни вещества, които ще ви помогнат срещу запека.

Много често запекът е предизвикан заради комбинацията от стрес, липса на движение и поемане на твърде малко течности. Затова ви препоръчваме:

Разхождайте се.

Изпивайте по 1 чаша топла вода с лимон сутрин на гладно.

Не се стискате, когато ви се ходи до тоалетна по голяма нужда.

Заменете тестените закуски с по-полезни за здравето храни. Хапвайте пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове.

По-добре не ползвайте разхлабващи чайове и лаксативни лекарства засилващи чревната перисталтика, тъй като много често това довежда до привикване на чревния тракт към тях.