Великденски кошнички за яйца от хартия

Великден е важен, голям и светъл празник. С него са свързани много интересни традиции: поднасяне на красиви, забавни подаръци и лакомства. На Великден обичайно се пекат козунаци и сладкиши, боядисват се и се украсяват яйца.

Идеи за украса

Яйцето е задължителен атрибут за празника. Отдавна съществува обичай на този светъл ден да се разменят боядисани великденски яйца, изричайки думите: "Христос воскресе!"

Великденското яйце е символ на вечния живот и давайки го на близък човек му пожелавате добро здраве.Затова днес ви предлагаме да си направите великденски кошнички за яйца, които много лесно може да направите у дома. Така още по-красиво ще поднесете вашите боядисани яйца на любими за вас хора.

Какво ви е нужно:

  • плътна цветна хартия (различни цветове)
  • линийка
  • ножица
  • молив
  • PVA лепило
  • ширит

Как се прави:

Размерът на кошничките може да бъде какъвто пожелаете. В случая са направени от квадрат с размер 21х21 см., но можете да промените размерите. Най-важното заготовката да е с квадратна форма.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

Изрежете квадрат от избран цвят хартия. С помощта на линийка и молив го разделете на девет равни части (фигура A).

Изрежете от зелен лист хартия правоъгълник, а след това от него направете тревичка (фигура B). С тъпия край на ножицата минете по хоризонталните линии на квадрата, за да определите местата на сгъвките. Нарежете заготовката, вижте фигура C.

Направете дръжката на кошничката. Дължината й може да бъде различна. Прави се от две части - хартия и ширит. Ширитът се лепи върху хартията (фигура D). Поставете страничните малки квадратчета едно върху друго и фиксирайте с помощта на лепило, както е показно на снимката.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

На противоположната страна направете по същия начин.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

Трябва да получите нещо такова, без обаче да залепяте средните квадратчета.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

Намажете с лепило двете страни на дръжката, фиксирайте я и след това залепете отгоре средните квадратчета. Накрая залепете тревичката. Вътре в кошничката поставете изкуствена трева.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

Направете най-различни на цвят кошнички и наредете вътре боядисаните яйца за Великден.

идеи великденски кошнички за яйца от хартия

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.