Декупаж – красота в детайлите

Тази красива техника от векове внася щипка изкуство в интериора. Възникнало в Древен Китай, стигнало до Европа през ранното средновековие, умението да апликираме с хартия, тъкан, кожа, дори и дърво все още е средство да освежаване и украсяване на интериора. Защото думата декупаж означава точно това - изрязване – изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Най-разпространената техника на декупаж е украсяването на предмети с цветни салфетки или фини тъкани (цветна коприна, дантела). За целта се изрязват мотиви от хартията или плата и се лепят по избран от нас модел върху повърхността. Салфетките са най-популярни, защото предлагат богато разнообразие на мотиви, а в същото време са евтин материал.Как да претворим тази идея в дома си? Обикновено декупажът се прилага върху дървени мебели (рафтове, шкафчета) или порцеланова посуда. Ще ви трябват няколко основни неща:

  • Предмет за декорация – решили сте да освежите чекмеджетата на старото нощно шкафче или вътрешната част на старала етажерка (по-надолу има чудесни предложения) . Стъклената (порцеланова) купа или скучната керамична саксия, може да се обнови само с един цветен детайл – не се притеснявайте да пробвате.
  • Ножица – освен обикновена, хубаво е да имате под ръка и от онези малки ножици, с извитите краища – за изрязване на по-фините елементи. Макетен нож също би свършил добра работа;
  • Цветни апликации (предварително избрани от салфетки или друг материал),
  • Лепило – в зависимост от повърхността, която ще обработвате, можете да купите лепило за порцелан или стъкло, а ако ще обработвате дърво, вземете най-обикновено Ц200. На някои места вече продават и декупажно лепило;
  • Бяла акрилна боя – тя е необходима за основата – не е задължителна, но когато положите бяла боя под декоративния елемент, неговите цветове изпъкват в цялата си прелест. Ако пропуснете бялата основа, окончателният резултат ще ви се стори блед и незадоволителен. Ако обработвате дърво и нямате акрилна боя, можете да използвате и най-обикновен бял латекс;
  • Четки за боя и лепило;Акрилен лак – той е необходим за красивия финиш на вашето творение.

Как се прави декупаж

Ако имате всичко изброено, можете да пристъпите към действие. Преди всичко повърхността на обработвания предмет трябва да е чиста и суха. Ако обработвате дърво, можете да минете със шкурка – така хем ще го почистите, хем ще направите повърхността по-податлива за лепене на всякакви неща. След това нанасяте бялата боя.

Как се прави декупаж

Когато апликирате само детайли, а не цялата повърхност, внимавате за очертанията. При облепяне на цялата повърхност, действате смело с четката. Ако пък сте решили да правите колаж от елементи, е добре, след като сте ги изрязали внимателно, да подредите някъде настрани бъдещият модел, който ще лепите. За по-лесно изпълнение, направете контур върху изсъхналата бяла боя, с който да маркирате местата на елементите – така по-лесно ще ги наредите.

След това намажете повърхността с лепило и много внимателно наредете колажа (апликацията), като внимавате да не се получават бръчки, а за по-големи повърхности – да няма балончета въздух.

Изглаждате с помощта на четка и лепило, като внимавате да не разкъсате цветния орнамент.

Как се прави декупаж

След като изсъхне, нанасяте един-два пласта акрилен лак за блясък и запечатване на творението. Изчаквате да изсъхне и сте готови да изложите на всеобщо одобрение новите си умения.

Как се прави декупаж

По-долу ви показваме какви предмети от бита можете да използвате като основа за декупаж. Не се притеснявайте да внесете цвят в дома си, а също и да вдъхнете нов живот на стари мебели, които сте имали намерение да изхвърлите.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #декупаж