Може ли да се дезинфекцира с твърд алкохол?

Използването на алкохол за "предотвратяване" на хранителни инфекции е безсмислено, но високопроцентна напитка може да бъде използвана като дезинфектант.

© MBogusla, Pixabay

Дезинфекция на ръце и рани

Обикновената водка и уиски са прекалено слаби и няма да ви свършат работа, но напитките с температура 70 градуса или по-висока убиват всички клетъчни микроорганизми и неутрализират вирусите с обвивка. Тези средства трябва да се използват за промиване на рани само ако нямате под ръка йод, водороден пероксид и други подобни препарати, тъй като алкохолът изсушава и може да увреди тъканите.

Използването на алкохол за "предотвратяване" на хранителни инфекции е безсмислено: преминавайки през храносмилателния тракт, дори чистият алкохол се разрежда до концентрация, безопасна за микробите.

Повечето хора знаят, че метилов алкохол не трябва да се пие, но не знаят че е токсичен и опасен и при външна употреба. Той може се резорбира през кожата и да попадне в кръвта, ето защо използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и много опасно.

За дезинфекция не бива да се използва "първак" получен при домашно производство на ракия. Първакът съдържа основно метилов алкохол. Хората знаят, че не трябва да го консумират, но масовата грешка, която правят е да го използват за масажи и разтривки, без да си дават сметка, че може да премине в кръвта през кожата.

Имайте предвид, че експерти на руското министерство на извънредните ситуации не препоръчват да се използва водка като антисептичен препарат за ръце и за приготвяне на средства за дезинфекция.

Дезинфекция на повърхности с алкохол

Тъй като алкохолът е запалим, ограничете употребата му като дезинфектант за повърхности до малки площи и го използвайте само в добре проветрени помещения. Продължителната и многократна употреба на алкохол като дезинфектант може да доведе до промяна на цвета, подуване, втвърдяване и напукване на гума и някои видове пластмаси.

Използването на метилов алкохол за дезинфекция на повърхности също не се препоръчва. Метиловият алкохол отделеня пари, особено в закрити помещения, които могат да доведат до много тежки отравяния.

© Luisella Planeta Leon, Pixabay

Вижте повече

Как сами да си направите дезинфектант за ръце

Как сами да си направите дезинфектант за ръце

Добрата новина? Нужни са ви само три съставки, за да направите дезинфектант за ръце у дома. Прочетете, за да разберете как.Що се отнася до предотвратяване на...

По-високият процент алкохол не означава, че той е по-добър в унищожаването на бактериите. В ранни проучвания от 1895 г. са тествани различни концентрации на алкохол (от 25 % до 99 %) за почистане на изделия, замърсени с бактерии. Днешните насоки, препоръчващи използването на 60-90% алкохол за антисептика и дезинфекция, до голяма степен се основават на тези ранни проучвания.

Дезинфектантите разчитат на времето за контакт, за да бъдат ефективни. Спиртните разтвори са склонни да се изпаряват бързо, когато се прилагат върху повърхности, което ограничава времето за контакт. Колкото по-висока е концентрацията на алкохола, толкова по-бързо се изпарява - още една причина да не се използва много висока концентрация на алкохол.

Предимства на алкохола:

 • Бактерициден, туберкулоциден, фунгициден, вирусоциден
 • Бързодействащ
 • Некорозивен
 • Без оцветяване
 • Използва се за дезинфекция на малки повърхности
 • Без токсични остатъци

Недостатъци на алкохола:

 • Влияе се от органични вещества
 • Бавно действие срещу необвити вируси (напр. норовирус)
 • Няма детергентни или почистващи свойства
 • Не е регистриран в EPA
 • Уврежда някои материали (напр. втвърдява гумата, влошава качеството на лепилото)
 • Възпламеним (големи количества изискват специално съхранение)
 • Изпарява се бързо, което затруднява спазването на времето за контакт
 • Не се препоръчва за използване върху големи повърхности

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.