9 съвета как да се спасяваме по време на ядрен взрив

Всъщност вероятността от ядрена атака клони към нула, защото тези оръжия са инструмент за психологическо възпиране и всички ще бъдат губещи, ако бъдат използвани. Но за всеки случай вижте как да реагирате при ядрен взрив.

Шанс за спасение от ядрен взрив

Всеки, който се намира на по-малко от 800 метра от източника на взрива, има 90% шанс да бъде убит незабавно, а всеки, който се намира на по-малко от 3200 метра, има 50% шанс да бъде убит. Радиацията от ядрен взрив се разпространява много бързо: ако се намирате на десетина километра от мястото на взрива, имате няколко минути, за да намерите убежище. Затова бягайте. Опитайте се да не гледате към зоната на източника на експлозията - рискувате да ослепеете. Препоръчително е да не закривате устата си, защото звуците, съпътстващи ядрения удар, вероятно ще спукат тъпанчетата ви.

Но къде трябва да отидете след ядрен взрив, за да избягате?

Най-добрият вариант е да влезете в мазето на висока сграда или в стая без прозорци. Ако не можете да влезете в мазето, изкачете се над 10-тия етаж до най-изолираното помещение. Но имайте предвид, че вариантът с подземието е с най-висок приоритет, защото е подходящ за дългосрочно укритие.

Как да се спасите от радиация при ядрен взрив?

Ако се намирате на десетки километри от ядрен взрив, основната ви грижа е как да избегнете радиацията и отлаганията от взрива, които могат да продължат със седмици. Дори да живеете на 100-150 км от мястото на взрива, обръщайте внимание на новините за това накъде предимно се насочват радиоактивните отпадъци. Вероятно все пак ще трябва да потърсите убежище под земята.

Къде може да възникне ядрен взрив?

Най-вероятните цели за ядрена атака са правителствени сгради, военни бази, големи търговски обекти, електроцентрали и пристанища. Ако имате късмета да получите текстово съобщение за предстоящ удар, най-добре е да се отдалечите от такива места. За да избегнете последиците от ядрен взрив, опитайте се да избягвате и големите магистрали. В случай на бедствие магистралите обикновено са задръстени и пълни с хора, които отчаяно се опитват да се измъкнат от града.

Как да спасите кожата си след ядрен взрив?

Имайте предвид, че по дрехите и кожата ви със сигурност ще има следи от радиоактивни изпарения. Ето защо друга важна задача е да се спасите от радиацията след ядрен взрив, като се отървете от дрехите си и се измиете, ако е възможно. Препоръчително е да увиете дрехите си в найлонов плик и да ги поставите възможно най-далеч от хора и животни. Ако имате възможност да вземете душ, не използвайте никакви фланели. Използвайте възможно най-много сапун и шампоан. След като се изкъпете, освен това се препоръчва да избягвате контакт с вода: радиацията постепенно ще започне да се просмуква в подпочвените води.

Колко време да останете в убежище след ядрен взрив?

Уви, няма как да разберете предварително колко време ще трябва да останете в убежище, след като сте избягали от ядрен взрив. Експертите смятат, че може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, преди нивата на радиация да спаднат достатъчно. Слушайте радиото, чакайте информация в интернет: ще ви кажат в кой момент излизането навън ще бъде възможно, а не фатално.

Може ли да се яде радиоактивна храна?

В много постапокалиптични филми виждаме герои, които нахлуват в хранителни магазини. В действителност, за да избегнете радиацията след ядрен взрив, трябва да се въздържате от тази практика: храната, подобно на водата, ще бъде изложена на радиация. Между другото, изкушението да се приберат в джобовете нехранителни продукти е също толкова опасно.

Вижте повече

Профилактика с йод при радиоактивна авария

Профилактика с йод при радиоактивна авария

Министерството на здравеопазването на Украйна публикува информация за профилактика с йод при аварии, свързани с изхвърляне на радиоактивност в околната среда. Профилактиката с йод се прилага...

Как да предпазите дома си от последиците от ядрен взрив?

Подгответе дома си. Съхранявайте в къщата запаси в случай на бедствие: аптечка за първа помощ, бутилирана вода, факли. За да се спасите от ядрен взрив, запасете се с храни, които не се развалят: консерви, зърнени храни, макаронени изделия и др. И дръжте йод под ръка.

Къде да се скрием от ядрен взрив?

Ако живеете в град, разберете къде се намират местните бомбоубежища. За да се спасите от ядрен взрив, изчислете колко време ще ви отнеме да стигнете до това място. Добра идея е също така да разгледате отблизо близките сгради, така че ако възникне реална заплаха, няма да се объркате и ще можете да разработите план за действие веднага.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.