Алкохол, смог и диабет - трите най-големи рискови фактора за деменция

Ново изследване на Оксфордския университет разкрива трите най-големи рискови фактора за деменция: алкохол, смог и диабет.

© Danie Franco

Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови фактора за развитие на деменция, съобщи ЮПИ, като цитира ново проучване на учени от Оксфордския университет .

Експертите са анализирали 40 000 мозъчни изследвания на хора на възраст между 44 и 82 години, като данните са взети от британската Биобанка. Разгледани са били 161 рискови фактора, включително кръвно налягане, тютюнопушене, употреба на алкохол, диета и тегло. Разделени са били в 15 категории.

Три рискови фактора за развитие на деменция се открояват сред всички останали: диагностициран диабет, честа консумация на алкохол и дишане на мръсен въздух, съдържащ сравнително високи концентрации на азотен оксид.

„Това, което прави проучването специално, е, че изследвахме приноса на всеки рисков фактор. Разгледахме всички тях заедно, за да оценим получената дегенерация на това конкретно слабо място в мозъка“, каза в прессъобщение съавторът на проучването Андерсън Уинклер, професор в Тексаския университет, в долината Рио Гранде.
„Известно ни е, че в процеса на стареене определени области на мозъка дегенерират по-рано, а с това ново изследване доказахме, че тези специфични места са най-уязвими от диабет, замърсяване на въздуха, свързано с трафика и алкохола, измежду всички общи рискови фактори за деменция“, обясни Гуенел Дуо, водещ автор на изследването.
  • Дуо допълни, че смогът „все повече се превръща в основен фактор“ за деменцията и не може да се контролира от хората. За да се предотврати излагането на смог е важен изборът да се живее на места, където не е в голямо количество или изобщо не съществува.
  • Честотата на употребата на алкохол оказва голямо влияние върху потенциалното въздействие върху деменцията и тези, които по-често употребяват спиртни напитки са по-уязвими към заболяването.
  • Диабет тип 2 е друг контролируем фактор, който според учените може да бъде преодолян чрез промяна на диетата и физически упражнения. Хората, които са генетично предразположени към болестта на Паркинсон или Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания или шизофрения, също са по-уязвими към деменция.

Изследователите предупреждават, че проучването е с наблюдателен характер и показва само връзка между установените рискови фактори и деменцията. Необходими са допълнителни изследвания, отбелязват те.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Нейчър къмюникейшънс“.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #деменция