Профилактика с йод при радиоактивна авария

Министерството на здравеопазването на Украйна публикува информация за профилактика с йод при аварии, свързани с изхвърляне на радиоактивност в околната среда. Профилактиката с йод се прилага само след официално оповестяване от държавата на такава нужда! За тази цел се прилага калиев йодид.

Кога е най-подходящото време за приемане на лекарството?

  • 6 или по-малко часа преди пристигането на радиоактивния облак;
  • едновременно с пристигането на облак радиация и 6 часа след това.
Приема на лекарството 24 часа след пристигането на радиоактивния облак - не се препоръчва.

Кой и в какви дози трябва да приема калиев йодид?

Калиев Йодид се приема еднократно:

  • от деца до 1 месец - 16 мг;
  • от деца от 1 месец до години - 32 мг;
  • от деца до 12 години - 62,5 мг;
  • от тийнейджъри от 13 до 18 години, възрастни до 40 години, бременни и кърмещи майки - 125 мг.
На хората над 40 години не се прилага калиев йод. Използването на алкохолен разтвор на йод или Луголов разтвор е неефективно и вредно!

Профилактиката с йод се прилага само след официално оповестяване от държавата на такава нужда!

Вижте повече

9 съвета как да се спасяваме по време на ядрен взрив

9 съвета как да се спасяваме по време на ядрен взрив

Всъщност вероятността от ядрена атака клони към нула, защото тези оръжия са инструмент за психологическо възпиране и всички ще бъдат губещи, ако бъдат използвани. Но за...

Да пием ли йодни таблетки при опасност от радиация?

Радиоактивният йод е едно от първите вещества, които се отделят в околната среда в случай на авария в атомна електроцентрала. Радиоактивният йод нанася непоправими увреждания, може изцяло да разруши тъканта на щитовидната жлеза и да предизвика рак.

Йодна профилактика се извършва чрез приемане на таблетки, най-често калиев йодид. Когато се взимат йодни таблетки трябва много да внимаваме, този нерадиоактивен йод се натрупва в щитовидната жлеза, като въпросният запас запълва депата на организма и не позволява на опасния радиоактивен йод да навлезе в клетките на човешкото тяло. По този начин предварително се насища щитовидната жлеза със стабилен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод в нея.

Ненужното поемане на високо дозиран йод може да е опасно за здравето. Затова йодни таблетки не трябва да се взимат, ако няма непосредствена опасност.

По данни на германското Министерство на околната среда в случай на ядрена или радиационна авария има смисъл да се взимат таблетки с йод, ако сме на 100 километра от мястото на катастрофата. Важен е обаче и моментът на приемането им. Ефектът от тях е най-силен, когато се взимат непосредствено преди или по време на контакта с радиоактивен йод.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.