Как да си направим дантелен чокър

Жените са започнали да украсяват шията си още в древни времена. Оттогава насам украшенията са се развили много, от примитивни кости, до скъпи бижута. Модата обаче е непостоянна и има свойството да се завръща. Така например от две години актуални накити отново са чокърите, които за първи път са украсявали шията на жените в епохата на Късното Средновековие. Тогава те са били носени от благородни дами, чиито портрети всеки художник е искал да запечата на рисунка.

Модни идеи

В наше време чокърът е станал много любим на представителките на субкултурите, като например стиймпънк, готик, косплей и т.н., а след появата му на модните ревюта на известни дизайнери, печели сърцата и на популярни личности. Много е лесно да си направите такова колие сами в къщи. Изискват се минимални усилия и разходи, а с малко фантазия може да създадете цяла колекция от чокъри за различни поводи. Чокърът (от англ. choker) е късо колие с различни размери, което е плътно прилепнало по врата. Това украшение има много разновидности. Чокърът може да бъде изработен от различни материали, включително кадифе, пластмаса, мъниста, кожа, метал като сребро, злато или платина и т.н. Той може да бъде украсен по различни начини, включително с пайети, копчета или висулка. Но един от най-изисканите и изтънчени модели е дантеления чокър. Той добавя на женския образ изисканост и романтика. В зависимост от външния ви вид, такъв чокър може да се комбинира с различни неща. Така например чокърът направен от тънка дантела може да се носи с обикновени дънки и топове. Чокор с по-широка дантела от своя страна ще ви придаде винтажен стил, напомнящ на аристократка от деветнадесети век. Друг връх на популярността си чокърът имаше през 90-те години на миналия век. Ето една идея, която ще се хареса на модерните жени.

Какво ви е нужно:

  • дантела
  • висулка по ваш избор
  • метална закопчалка тип клипс
  • тогл закопчалка
  • свързващи се халки за бижута
  • ножица
  • клещи за бижута с кръгло рамо

идеи дантелен чокър

Как се прави:

Отрежете подходящо количество дантела, а след това в двата й края прикрепете метална закопчалка тип клипс с помощта на клещите.

идеи дантелен чокър

Използвайки свързващите халки и клещите, закрепете висулката за дантелата.

идеи дантелен чокър

идеи дантелен чокър

Накрая закрепете й тогл закопчалката.

идеи дантелен чокър

идеи дантелен чокър

Готово! Вече може да се разходите с новия си актуален аксесоар.

идеи дантелен чокър

Вижте още идеи:


Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #чокър #дантела