Помага ли наистина маслото от розмарин за растежа на косата?

Всичко, което трябва да знаете за ползите от маслото от розмарин за вашата коса.

© Tim Mossholder

​Какво е масло от розмарин?

Маслото от розмарин е етерично масло, извличано от цветовете и листата на розмариновото растение (Rosmarinus officinalis). Розмаринът е билка, вирееща предимно в Средиземноморието и Хималаите, ценена за своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства.

Приложение:

 • Грижа за косата: Маслото от розмарин е популярна съставка в продуктите за коса, тъй като стимулира растежа и предотвратява косопада.
 • Грижа за кожата: Може да се прилага локално за лечение на акне, рани и екземи.
 • Ароматерапия: Вдишването на масло от розмарин може да облекчи мускулни болки и главоболие.

Какви са ползите от маслото от розмарин за косата?

 • Маслото от розмарин може да подсили косата. Това се дължи на способността му да подобрява кръвообращението, което се смята, че подхранва фоликулите на косъма, помагайки за силна и здрава коса.
 • Маслото от розмарин може да подобри състоянието на скалпа. Благодарение на своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства то може да помогне в борбата с бактериите и пърхота.
 • Маслото от розмарин може да предпази косата от увреждане. Концентрацията си на антиоксиданти в него действа като щит срещу стресовите фактори на околната среда.
 • Маслото от розмарин може да помогне за растежа на косата. Проучване от 2015 г. показва, че маслото от розмарин може да бъде също толкова ефективно, колкото и лекарството за растеж на косата миноксидил.

​Как да използваме масло от розмарин за стимулиране растежа на косата?

 1. Нанесете разредено масло от розмарин директно върху корените на косата.
 2. Масажирайте скалпа си за няколко минути, за да стимулирате кръвообращението.
 3. Оставете маслото да действа поне 30 минути, за да се абсорбира добре.
 4. За по-добър ефект:
  • Увийте косата си с топла кърпа.
  • Оставете маслото да действа за по-дълго време (например, през нощта).
 5. Измийте косата си с нежен шампоан.

Допълнителни съвети:

 • Можете да добавите няколко капки масло от розмарин към любимия си шампоан или балсам.
 • За по-интензивно лечение, пригответе маска за коса с масло от розмарин, мед, яйце и други подхранващи съставки.

Важно: Препоръчително е да използвате продукт с масло от розмарин, който е предназначен за коса, или да смесите маслото с масло носител. Така се намалява рискът от дразнене на кожата и нежелани реакции.


Колко време е необходимо на маслото от розмарин, за да стимулира растежа на косата?

Както при всеки продукт за стимулиране на растежа на косата, е необходимо търпение, за да се забележат резултати. Обикновено са необходими няколко месеца редовна употреба на масло от розмарин, за да се забележи подобряване в гъстотата и дължината на косата.

Други ползи от маслото от розмарин

 • Неврологични разстройства: Проучвания предимно върху мишки показват потенциал за лечение на депресия, епилепсия, невропатична болка и болест на Паркинсон.
 • Настроение и стрес: Вдишването на маслото чрез ароматерапия може да подобри настроението, да повиши когнитивните функции и да понижи нивата на кортизол, действайки като естествен антидепресант.
 • Памет: Консумацията на розмарин на прах може да подобри паметта при възрастни хора.
 • Хронична болка: Локалното приложение на масло от розмарин може да облекчи хроничната болка.

Какви са възможните странични ефекти от употребата на масло от розмарин?

Страничните ефекти от употребата на масло от розмарин обикновено са минимални.

 • Маслото от розмарин може да дразни кожата, особено при хора с чувствителна кожа. Признаците на дразнене могат да включват зачервяване, сърбеж, парене и обриви. Винаги разреждайте маслото от розмарин с носещо масло, преди да го нанесете върху кожата си.
 • Винаги правете тест с продукта, особено при хора с чувствителна кожа, като нанасяте малко количество върху предмишницата, оставяте го да изсъхне и го наблюдавате в продължение на 24 часа.
 • Няма достатъчно информация за безопасността на маслото от розмарин по време на бременност или кърмене. Най-добре е да се избягва употребата му през този период.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.