Облепихата - нова суперхрана, открита от канадски учени

Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

© Sally K

Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, е богат източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.

Проучването, осъществено под ръководството на проф. Ферейдун Шахиди, показва уникалния хранителен профил на плодовете на облепихата, отглеждани в Канада.

Това е растение, което се среща по крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените райони на Централна Азия. Плодовете и листата му се използват широко заради хранителните, фармацевтичните и функционалните им свойства - маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли.

Резултатите от проучването подчертават наличието на ключови полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има потенциални ползи за здравето, вариращи от сърдечносъдова защита до противовъзпалителни свойства.

Според изследователите географските фактори оказват влияние върху полифенолния профил на плодовете на облепихата, като учените идентифицират няколко отделни съединения с повишена биоактивност, които се съдържат само в сорта облепиха, отглеждан в Нюфаундленд.

Освен това екстрактите от облепиха демонстрират антидиабетен и антизатлъстяващ потенциал. Според изследователите това проправя пътя за по-нататъшно изследване на техните механизми и потенциални терапевтични приложения.

Резултатите от това проучване проправят пътя за използване на плодовете на облепихата като ценен източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка. Тъй като интересът на потребителите към функционалните храни и диетолозите продължава да расте, това растение се представя като устойчива и укрепваща здравето възможност.

Данните от проучването са публикувани в Journal of the Science of Food and Agriculture.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.