Огньове, танци и цветен прах: Индия посреща пролетта с фестивала Холи

В Индия и по света се готвят за Холи, хиндуисткия фестивал на цветовете, който ще се отбележи на 25 март.

© Shuvra Podder

Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта през март в Индия, Непал и Южна Азия, съобщи АП.

Най-популярната традиция, свързана с фестивала, е обличането в бели дрехи, които впоследствие се покриват с цветен прах от празнуващите. Холи се отбелязва с музика, танци и храна. Празнува се краят на зимата и началото на пролетта, а денят зависи от лунния цикъл.

През тази година Холи ще се отбележи на 25 март.

В много части на Индия хората палят огньове в нощта преди празника, за да честват прогонването на злото и победата на доброто. В деня на Холи улиците са изпълнени с хора, които хвърлят цветен прах във въздуха. Празникът е популярен в цял свят от десетилетия благодарение на индийските филми.

Colors
Colors © Shubham Bochiwal
Цветовете на Холи символизират различни неща:
  • Синьото е цветът на кожата на Кришна, а зеленото - на пролетта и възраждането.
  • Червеното е символ на брака и плодородието.
  • Комбинацията от червено и жълто - двата цвят се използват в ритуали и церемонии, символизира надеждата за щастие.

Фестивалът се празнува с партита, паради и дори срещи по крикет навсякъде по света, където има големи компактни групи хиндуистко население.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.