Значението на цветовете във Фън Шуй

Цветовете във Фън Шуй не са просто за декорация. Те са инструменти, които могат да се използват за балансиране на енергията, насърчаване на хармонията и привличане на положителни влияния в живота ви. Научете как значението на различните цветове може да ви помогне да създадете дом, който е красив, функционален и изпълнен с позитивна енергия.

© Hutomo Abrianto

Бяло

Символ на чистота и невинност, бялото олицетворява енергията ян и елемента метал. Този елемент е свързан с умствената яснота, продуктивността и удовлетворението.

Бялото е особено благоприятен цвят за западната и северозападната част на дома, които са свързани с елемента метал. Този цвят е подходящ и за детската зона, тъй като олицетворява новото начало. Белите мебели, възглавници, килими или произведения на изкуството могат да придадат лекота и да допълнят другите цветове в дома ви. Прекалено много бяло може да създаде чувство на студенина и стерилност. Стремете се към баланс с по-топли цветове или текстури като дърво или тъкани материали.

© Scott Gummerson

Черно

Черното е съчетание на всички цветове, което символизира дълбочина и загадъчност. То въплъщава енергията ин и е представител на елемента вода. Черният цвят отразява спокойствието, дълбочината и мистерията на водата. Водата е свързана и със социалния ви живот, така че черното може да помогне за изграждане на приятелства и романтични връзки.

Северната част на дома е свързана с елемента вода. Черният цвят в тази зона може да действа ободряващо.

Помислете за черна акцентна стена, произведения на изкуството или декоративни елементи. Във Фън Шуй елементът вода управлява областта на кариерата. Затова включването на черни акценти в работната зона може да бъде от полза.

© Lotus Design N Print

Сиво

Във Фън Шуй, сивото се свързва с елемента метал. То символизира прецизност, яснота на мисълта и баланс, тъй като е комбинация от черно и бяло.

Интересното е, че за разлика от повечето цветове, сивото има своя собствена зона на картата на багуа - тази на полезните хора и пътуването. Това означава, че включването на сиви елементи в дома ви може да ви помогне да срещнете важни личности, които да подкрепят вашия успех, както и да осъществите вашите мечтани пътешествия.

Като цвят, свързан с елемента метал, сивото е подходящо за западната и северозападната част на дома ви. Според картата на багуа, централната предна част също е добра зона за сиви акценти. Включването на сивото в тези области ще ви помогне да постигнете баланс и успех в живота си.

© Anna Koval

Синьо

Фън Шуй отдава голямо значение на цветовете и синьото не е изключение. Смисълът му зависи от нюанса му.

Светлосините тонове символизират елемента дърво, свързан с растежа, жизнеността и състраданието. Те са чудесен избор за северните и североизточните части на вашия дом, които представляват кариерата и знанията. Синият цвят в тези зони може да засили вашия фокус и да ви направи по-креативни. Тъмните нюанси на синьото, наподобяващи черно, се свързват с водния елемент. Той насърчава релаксацията и чувството за сигурност и са особено подходящи за спалнята. Синият цвят също така символизира течението на водата, новите възможности и богатството.

Трябва да внимавате да не прекалявате със синьото в южната част на дома ви (секторът на огъня). Тъй като водата може да изгаси огъня, твърде много синьо може да отслаби енергията на тази област.

© Devon Janse van Rensburg

Зелено

Зеленият цвят е мощен инструмент за внасяне на хармония, баланс и позитивна енергия във вашия дом. Във Фън Шуй той символизира обновление, свежа енергия и регенерация. Свързан е с елемента дърво, който се свързана с растеж, ново начало и жизненост.

Дървото е свързано със зоната на семейство, така че зеленият цвят може да укрепи семейните ви отношения. Зеленият цвят е особено благоприятен в източната (семейство и здраве), югоизточната (богатство и изобилие) и южната (слава и признание) част от дома ви. Стайните растения са фантастичен начин да внесете зелена енергия във вашето пространство. Изберете буйни, листни растения със заоблени форми, за да постигнете особено хармонично усещане.

© Emmanuel Martin

Червено

Във Фън Шуй червеният цвят е от първостепенно значение. Смята се за най-мощния цвят, носещ голямо благополучие. Той символизира страст, енергия и защита. Червеният е като жив пламък, който разпалва страст, мотивация и желание за живот.

За да извлечете максимума от силата на червения цвят, използвайте го в южната (слава), югозападната (любов и взаимоотношения) и източната (здраве и семейство) част на дома.

Важно е обаче да се отбележи, че прекомерната употреба на червено може да бъде претоварваща. Препоръчително е да се въздържате от обширна червена декорация в пространства, предназначени за релаксация, като например спални.

Вижте повече

5 цвята, които да избягвате в спалнята

5 цвята, които да избягвате в спалнята

Създайте атмосфера на спокойствие и релаксация в спалнята си! Ето 5 цвята, които да избягвате.

© Arnel Hasanovic

Розово

Розовото е символ на любовта, романтиката, нежността и женствеността. Свързва се с елемента Огън, който е отговорен за страстта, взаимоотношенията и креативността.

Розовото е идеален цвят за създаване на спокойна и релаксираща атмосфера. То е чудесно за спалнята, където може да ви помогне да се отпуснете и да заспите по-лесно .Розовото е известно, че стимулира креативността и е чудесен цвят за ателиета, офиси или други места, където се изисква креативно мислене.

© Kendrick Fernandez

Кафяво

Във Фън Шуй кафявото е символ на стабилност и връзка със земята. То се свързва с елемента Земя, който ви помага да се чувствате по-сигурни и силно стъпили на земята. То ви свързва с природата и ви помага да се чувствате по-уверени. Кафявото е цветът на плодородието и изобилието. То стимулира растежа и развитието във всички сфери на живота.

Кафявите елементи в източната част на дома, отговорна за семейството, могат да засилят чувството за сигурност, единение и подкрепа в семейните отношения. В югоизточната зона, свързана с богатството и изобилието, кафявите детайли могат да стимулират финансовия растеж и просперитет.

© Jonathan Borba

Жълто

Жълтото е сияен цвят, олицетворяващ топлината и подхранващата енергия на слънцето. Той е тясно свързан с чувството за щастие, оптимизъм и жизнерадост. Жълтото стимулира позитивното мислене и подсилва концентрацията.

Земните жълти тонове са чудесни за кухни и трапезарии. Те стимулират апетита и храносмилането. Жълтият цвят е важен и за централната зона на картата багуа, отговорна за здравето. Нотките на жълто там допринася за усещането за баланс и благополучие в целия дом.

© Matt Wildbore

Оранжево

Оранжевият цвят е символ на енергия, жизненост, творчество и ентусиазъм. Той е комбинация от жълто (цвета на мъдростта) и червено (цвета на страстта), което го прави динамичен и мощен. В зависимост от нюанса, оранжевият цвят може да се свързва с два елемента: огън и земя.

Оттенъците, близки до червеното, олицетворяват по-силно елемента на огъня. Те са идеални за зоните на славата, репутацията или любовта в дома ви. Теракотените или тухлените тонове се свързват повече с елемента земя. Тези оранжеви цветове са идеални за спални или за всяко пространство, в което търсите спокойствие и стабилност.

© Markus Spiske

Лилаво

Лилавото е символ на благородство и богатство във Фън Шуй. То е мощен цвят, който може да вдъхнови уважение и да хармонизира енергията ви със силата, просперитета и изобилието.

Лилавото е тясно свързано със зоната на богатството в дома. Добавянето на лилави елементи в този ъгъл, като например ваза с аметист или лилава възглавница, може да активира енергията на благоденствието и да привлече финансов успех.

Лилавото е уникален цвят, който съчетава в себе си енергията на огненото червено и хладното синьо. Тази двойственост му придава както стимулиращ, така и духовен характер.

С внимание към цветовете и тяхното значение, можете да създадете дом, който е красив, хармоничен и изпълнен с положителна енергия.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #Фън Шуй