5 цвята, които да избягвате в спалнята

Създайте атмосфера на спокойствие и релаксация в спалнята си! Ето 5 цвята, които да избягвате.

© Spacejoy

Спалнята ви е вашето убежище – място, където да се отпуснете и презаредите след дългия ден. Цветът на стените играе важна роля за създаването на настроение и атмосфера. При избора им е важно да се съобразите не само с личните си предпочитания, но и с психологическото и физиологичното влияние на различните нюанси. Въпреки огромното разнообразие от цветове, не всички са подходящи за създаване на спокойна и релаксираща среда. Ето пет цвята, които е добре да избягвате за стените на спалнята си:

1.Червено

Червеното често се асоциира със страст и енергия и не е подходящо за спалня. Ярките нюанси на червеното могат да бъдат дразнещи за очите и да стимулират мозъчната дейност, което затруднява заспиването и пречи на качествения сън. Повишената стимулация от червения цвят може да доведе до ускорен пулс и повишено кръвно налягане. Някои хора изпитват чувство на агресия или раздразнение, когато са заобиколени от червено.

2. Жълто

Жълтото е жизнерадостен и тонизиращ цвят, но ярките му нюанси могат да бъдат прекалено интензивни за спалнята. Причината за това е, че жълтото се свързва със слънчевата светлина и енергичността. То е идеално за кухни или дневни, където искаме да създадем атмосфера на бодрост и активност. Яркото жълто може да стимулира мозъка и да го накара да мисли, че е ден. Това може да затрудни заспиването и да наруши естествения ни ритъм на сън. To също така може да бъде прекалено стимулиращ за нервната система, което може да доведе до чувство на безпокойство или раздразнение.

3. Кафяво

Кафявотоможе да има различен ефект върху различните хора. За някои той създава усещане за уют и спокойствие, но за други може да се стори прекалено мрачен и неподходящ за място, предназначено за почивка и сън. Тъмните нюанси на кафявото могат да абсорбират светлината, което прави стаята да изглежда по-малка и тясна. Това може да се отрази негативно на настроението ви и да затрудни релаксацията ви. Някои проучвания показват, че тъмнокафявото може да бъде свързано с чувство на изолация и дори тревожност. Кафявото може да бъде трудно за съчетаване с други цветове, което може да затрудни създаването на стилен и балансиран интериор.

4. Черно

Много хора смятат, че черното е твърде тъмно или потискащо за спалнята. Черното поглъща светлината, така че спалня, боядисана изцяло в черно, може да изглежда тъмна и клаустрофобична. Според психологията на цветовете черното се свързва с негативни емоции като тъга, гняв и страх - все емоции, които не спомагат за релаксация. Декорирането на черна спалня може да бъде предизвикателство. Възможно е да ограничи възможностите за избор на мебели, спално бельо и декорация, тъй като не всички цветове се допълват добре с черното.

5. Бяло

Бялото често се свързва с изчистен и минималистичен стил, но в спалнята използването му може да доведе до нежелани резултати. Бялото може да наподобява стерилна болнична среда, което не е идеално за място, предназначено за почивка и релаксация. Ярките бели стени отразяват светлината, което може да направи стаята прекалено светла и да наруши естествения ритъм на тялото. : Вместо да се чувствате спокойно и уютно, в спалня с бели стени може да се чувствате неспокойно и неудобно.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #спалня