15 приложения на солта, за които не подозирате

Знаете ли, че трапезната сол може да се използва за много други цели, освен за готвене?

© Сн.: Depositphotos

В миналото се е употребявала като почистващо средство в дома, дори се е използвала и за поддържането на здрава и блестяща кожа. Различните й приложения обаче далеч не се изчерпват само с това.

С помощта на солта можете лесно да се отървете от мравките. Това, което трябва да направите, е да посипете малко сол около прозорците и вратите в дома ви, както и всички останали места, където сте забелязвали да се разхождат малките нашественици.

Сместа от литър топла вода и 2 ч.л. трапезна сол е чудесен препарат за почистване на стъкла – на автомобила или вкъщи.

Разтворена в гореща вода, солта може лесно да отстрани натрупаните мазнини по тръбите и да отпуши мивката. Лесно бихте почистили и упоритите мазнини, полепнали по тиганите, като поръсите преди измиване повърхността им със сол.

Можете да почистите замърсяванията по завесите и килимите във вашия дом с помощта на напоен парцал със солена вода.

Чрез солта може да почиствате по съвършен начин изкуствените растения у дома. За тази цел трябва да поставите цветето в торбичка със сол, да я разклатите добре няколко пъти и да се радвате на толкова чисти цветя, колкото са били, когато сте ги купили от магазина.

Едно от най-полезните приложения на солта е, че не позволява на дрехите да се свият при пране в пералнята. Просто трябва да добавите малко сол към перилния препарат.

Солта намира широко приложение в козметиката. Тя може да замести всеки ексфолиант, тъй като нейните кристали проникват дълбоко в кожата и стимулират регенерацията на клетките. Тези кристали полепват по мръсотията, натрупана върху кожата, и лесно се отстраняват заедно с нея. Може да си приготвите домашен скраб като смесите зехтин и малко сол. Тази смес се нанася на лицето за две минути, след което се измива с топла вода.

Йодът в солта убива бактериите и има дезинфекциращ ефект. Минералите в нейния състав пък спомагат подхранването и изчистването на лицето.

Солта може да ви помогне при зъбобол и други проблеми в устната кухина. Направете си вода за уста като разтворите малко сол в топла вода. Жабурете, задръжте известно време и изплакнете.

За избелване на зъбите може да с и приготвите смес от сода за хляб и сол. Не използвайте твърде често този метод, за да не нараните зъбния емайл.

Отстраняването на пърхота е напълно възможно с помощта на солта заради нейната абразивност. Поръсете сухата си коса със сол, така че тя да попадне върху вашия скалп. С масажиращи движения втрийте солта в косата си. След това измийте добре с шампоан.

Ако добавите щипка сол към кутията с мляко или сметана, те ще се запазят свежи по-дълго време.

За да почистите рибата по-бързо, накиснете я в солена вода, преди да започнете с чистенето. Така люспите падат значително по-лесно.

Една чаена лъжичка сол във водата, в която ще варите яйца, може да свърши истински чудеса. С нейна помощ те се белят много по-лесно, а пукнатите яйца ще запазят целостта си.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #сол