25 професионални съвета за грижата на косата

Искаш косата ти да изглежда толкова красива и блестяща, като че ли току-що си излязла от фризьорски салон? Пробвай изпитаните съвети на професионалистите и ще постигнеш същия резултат у дома.

1. Професионалните фризьори използват минимум 2 стилизиращи уреда, като преса и сешоар, за да получат резултата "от салона". Попитай твоят фризьор какво ще ти препоръча и инвестирай в два такива уреда, които са функционални с добро качество.

2. Косата е без блясък, когато външните слоеве на косъма (т.нар. кутикули) балсамите с ниско съдържание pH ще ти помогнат за тяхното затваряне.

3. Професионалистите препоръчват да не се боядисваш сама вкъщи. Вместо това можеш да спестиш от педикюра, с който и сама можеш да се справиш, и да отделиш малко повече за професионално боядисване (има разлика между боята, която се продава в магазина и професионалните бои, с които работят фризьорите), за да си гарантираш дълготраен и красив резултат.

4. Подкъсявай косата си всеки месец. Идеята е да не се прави различна прическа, а само да се подкъсяват краищата. Както казват фризьорите "Косата е като тревата. Подстригваш ли я редовно, изглежда добре."

5. Ако косата ти е суха, ограничи, доколкото е възможно използването на топли стилизиращи уреди, като сешоари, преси, маши и нанасяй подхранваща маска поне веднъж седмично.

6. Добрата техника на подстригване може да направи прическата ви лесна за оформяне вкъщи.

7. Никога не задържай спрея за коса прекалено близо до косата си. В противен случай кичурите ти могат да лепнат и да се омазнят, което не е никак секси.

8. За да задържиш цвета на косата си, използвай професионални, високо технологични продукти, специално разработени за боядисана коса, които ще я почистят и подхранят без риск цвета да избледнее.

9. Цъфтящите връхчета могат да се фиксират. Предпази разделението им като ги подхранваш и третираш с мъничко протеинов крем от краищата до средата на кичура. Протеинът попълва слабите места по косъма, правейки го по-здрав и устойчив срещу разделяне.

10. Ако косата ти е къдрава винаги нанасяй стилизиращ продукт, докато е още мокра. И не движи прекалено много дифузера на сешоара, за да могат да се подредят красиви кичури.

11. Да оформиш късо подстриганата коса може да е трудно. Ваксата върши чудеса и създава страхотна текстура.

12. Последното изплакване след шампоана и балсама трябва да е с по-студена и хладка вода. Това позволява да се затварят кутикулите и косата остава блестяща.

13. Състоянието на косата ти е отражение на храненето. Добави повече Омега3 мастни киселини (хапвай повече морска храна, спанак, броколи, ленено масло и ядки) и ще видиш страхотни промени.

14. Предотврати увреждането на косата си от топлите уреди, като преди това разнесеш термозащитен спрей или лосион.

15. Искаш бърза промяна на прическата си? Ами просто смени пътя на косата си - ако обикновено я носиш, сега я прехвърли на другата.

16. Ако косата ти е мазна нанеси шампоана докато е още суха и след това добави съвсем малко вода. Така ще поеме излишното омазняване.

17. В зависимост от формата на лицето ти, избери с фризьора си прическа, която ще допълни най-хубавите ти черти. Ако имаш бритон, никога не го прави прекалено дълъг - това създава лош профил.

18. Почиствай редовно пресата и сешоара си, така че да не се прегряват или повредят.

19. Всяка коса се нуждае от балсам, нанасяй го само от средата на косата до краищата и избягвай корените.

20. За да се справяш с хвърчащия бритон след като измиеш косата си, изсушавай първо него и после се заеми с останалата коса.

21. Студеното време е най-големият враг на косата ти. Пребори се като използваш хидратираща маска, за да добавиш повече влага и блясък.

22. Не използвай преса върху стар продукт, това ще увреди косата ти.

23. Среши косата си преди шампоана - няколко леки разсейвания ще отстранят наслагванията на продукти и ще стимулират притока кръв към скалпа.

24. Леко подсуши косата си с кърпа преди да нанесеш балсама и това ще предотврати разтичането на продукта, като така запазва ефикасността си.

25. Винаги изплаквай добре косата си. Ако е добре измита тя ще скърца при леко опъване, докато е мокра.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.