Как да боядисаме яйцата с естествени бои - 11 идеи

Великден наближава, а с него и най-забавното и креативно занимание, свързано с празника – боядисването на яйцата. През последните години много хора решиха да заменят изкуствените и вредни оцветители с естествени бои, приготвени от природни материали. Цветовете им са наситени и красиви, а самите бои са напълно безвредни.

© depositphotos

Съветваме ви да използвате снежно бели яйца, за да се получат по-изразителни и плътни цветове. Първо почистете яйцата много добре и ги оставете за няколко часа на стайна температура, за да избегнете напукването им при варенето.

Сварените вече яйца се поставят в съдовете с естествени бои още докато са горещи. За да са по-наситени цветовете, оставете яйцата да престоят в боите по-продължително време.

А ето как да получите превъзходни цветове с натурални съставки:

Червен цвят

  • За керемидено червено може да използвате люспи от червен лук. Смесете 1 чаша люспи с 2 чаши вряла вода. За боядисването на 2-3 яйца са необходими около 700 мл от отварата. Този цвят се постига за около 10 часа престой на яйцата в съда.
  • Ярко червено може да се постигне с корен от брош, който може да намерите в билковите аптеки. Необходими са ви 50 гр. от броша, сварени с 240 мл. вода. Добре е сместа да поври известно време под капак, след което трябва да прецедите получената боя и да поставите в нея сварените яйца. Добавете в боята и 1 с.л. оцет.
  • Може да опитате да получите този цвят и с настъргано червено цвекло (2-3 глави), сварено за 20 минути в 3 л. вода. Във водата се добавят 3 с.л. бял оцет и 1 с.л. сол.

Жълт цвят

Наситеният жълт цвят се получава с подправката куркума. Смесете 20 гр. куркума с 1 ч.ч. вода. Сместа се кипва и се оставя да поври 5 минути. Добавя се 1 с.л. бял оцет, след което се потапят и яйцата. С тази боя не е необходимо да се чака с часове да се оцветят, защото яйцата я поемат много бързо.

Син цвят
  • Залейте листата на една малка червена зелка с 240 мл. вода и варете сместа половин час на слаб огън и под капак. Разбърквайте периодично. Зелето трябва да е добре омекнало при варенето. След като поизстине малко, прецедете получената боя, а зелето поставете в тензух и го изстискайте в течността. Добавете 1 с.л. бял оцет, както и при другите бои. Сложете яйцата в съда с боята и ги оставете да престоят минимум 15 минути.
  • Още един начин за получаване на тъмносин цвят е да сварите яйцата в домашно червено вино и вода (1:1), 3 с.л. бял оцет и 1 с.л. сол.
© depositphotos

Зелен цвят

  • Хубавият зелен цвят се получава от 500 гр. спанак и коприва, сварени с 1 ч.ч. вода.

Варете на слаб огън под капак. Прецедете и добавете 1 с.л. оцет. Поставете яйцата в боята и изчакайте колкото е необходимо до получаване на наситен зелен цвят.

Оранжев цвят

  • Приятен оранжев цвят може да получите, сварявайки 3 шепи обелки от стар жълт лук и 3 ч.ч. вода. След това добавете 1 с.л. бял оцет и поставете яйцата в прецедената отвара.
  • Може да опитате да направите естествена оранжева боя от настъргани моркови, сварени в 2 ч.ч. вода за 15 минути. Отварата се прецежда и в сместа се добавят 2 с.л. бял оцет.
  • Друг начин да постигнете този свят е още по време на варенето на яйцата да добавите във водата 3 с.л. куркума и 1 с.л. червен пипер.
© depositphotos

Лилав цвят

  • Сварете 500 гр. намачкани замразени боровинки с 2 ч.ч. вода и 1 с.л. бял оцет. Прецедете течността и поставете яйцата в боята до постигане на желания резултат.

Дори яйцата да не се боядисат равномерно, приемете, че и така те си имат своя чар. Понякога естественото оцветяване води до неочаквани резултати и постигане на различни нюанси на един цвят, но със сигурност резултатът си заслужава.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.