Повечето естествена светлина в дома увеличава щастието

Учени от университета на Шефилд установиха, че повечето естествена светлина в дома увеличава щастието, съобщи Дейли мейл.

© Tetiana SHYSHKINA
"Като се има предвид, че живеем, работим и прекарваме повече време у дома от всякога, архитектите и предприемачите трябва да полагат усилия да подобрят естественото осветление в домовете чрез фактори като положение и размер на прозорците", каза ръководителят на изследването д-р Пабло Наварет Ернандес.

Учените са показали 25 3D симулации на стаи, кухни и бани с различно естествено осветление на 750 участници. Някои от прозорците са гледали на север, други - на юг, различавал се е размерът им и броят им. Участниците е трябвало да посочат доколко щастливи или тъжни се чувстват, гледайки всяка стая.

Резултатите показват, че естественото осветление се отразява значително върху чувството за щастие.

Прозорци, заемащи повече от 40 процента от стената, водели до най-много щастие от всичките 25 сценария.

Що се отнася до стените, модерните оголени тухли не са препоръчителни.

"За отразяването и поглъщането на светлината в дома установихме, че гипс и дърво се отразяват добре на усещането за щастие, но не и тухлените повърхности", пишат учените.

Сегашното изследване не се е занимавало с причината за тези резултати. Предишни трудове обаче показаха, че излагането на светлина увеличава нивата на серотонина - хормон на щастието. На хора, страдащи от сезонно афективно разстройство дори се препоръчва терапия със светлина.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.