Първи аквариум - как да го направите и стартирате

Как да изберете първия аквариум у дома? Какви рибки и растенията са най-подходящи за него? Предлагаме ви няколко съвета, за да се увенчае с успех новото ви начинание.

Как да изберете размера на аквариума

Много начинаещи акваристи избират по-малък аквариум с идеята, че по-лесно ще се грижат за него, но грешат, защото в него е много по-трудно да се поддържа биологична стабилност и естествен баланс.

 • Най-удобният за поддържане аквариум е под формата на правоъгълен паралелепипед с обем 60 литра. Той е удобен за отглеждането на различни видове риби и живи растения. Заема повече място от малък аквариум, но е по-устойчив на промени в параметрите на водата.

Избор на място за аквариума

Аквариумът не може да стои на случайно място или произволна повърхност.

Обърнете внимание на повърхността върху която ще бъде поставен аквариума, тя може да влезе в контакт с вода, което може да доведе до нейната деформация. Поставката, на която ще го сложите, също така трябва да е стабилна. Ако няма да купувате специален плот за аквариум, погрижете се избраният от вас шкаф или маса да издържи тежестта му, а също така повърхността му трябва да е равна и гладка, не трябва да има винтове, пирони или гърбици. Имайте предвид, че например 60-литров аквариум тежи повече от 60 кг.

Мястото за аквариума е много важно. Не забравяйте, че аквариумът изисква правилно осветление, което не означава, че трябва да бъде поставен до прозореца. Напротив, такова място може да убие вашето начинание още в зародиш. Най-доброто решение е да поставите аквариума в задната част на стаята, което е леснодостъпно за поддържане на аквариума, с електрически контакт наблизо - за лампата и филтъра.

Какво да бъде покритието в аквариума

В никакъв случай не използвайте пясък от реката. Може да е прекалено фин и да образува компактна и лесно загниваща маса. Подходящ е кварцовият пясък с размер на песъчинките от 1 до 3 мм. Преди да го положите на дъното на аквариума трябва добре да го измиете с чешмяна вода. Дебелината на слоя трябва да е между 5 и 7 см, за да могат растенията да се захванат.

 • Не ви съветваме да избирате абразивни пясъци, защото биха могли да наранят рибите с острите си ръбове.

Каква декорацията и растенията да изберете

Избягвайте фигурките и камъчетата от варовик, които ще засилят твърдостта на водата. Ако искате да сложите мидички и раковини, измийте ги предварително. Не ви препоръчваме да използвате и изкуствено оцветени камъчета и стъкълца, защото може да съдържат токсични бои.

Изберете зелените водни растения с помощта на продавача в зоомагазина, като ги съчетаете така, че да изискват приблизително еднаква температура и осветеност на водата.

Техническо оборудване за аквариума

Аквариумът ще бъде домът на вашите риби, така че трябва да се уверите, че условията в него, са благоприятни за тяхното съществуване и здраве. Следователно е необходимо да го оборудвате със следните аксесоари:

 • Лампа за осветлението, което е необходимо за фотосинтезата на растенията в аквариума. Продават се специални лампи, които се закрепят лесно към аквариума. Мощността им трябва да е в следното съотношение: 1W на 4-5 л вода. Продължителността на осветяване е между 9 и 12 часа на ден.
 • Нагревател за поддържане на нужната температура според вида рибки в аквариума.
 • Компресор, който да насища водата с кислород.
 • Филтър за поддържане чистотата на водата и пречистване от вещества, които могат да бъдат опасни за обитателите на аквариума. След продължителна употреба всички филтри се замърсяват и стават опасни за рибките - затова е необходима редовната им подмяна.
 • Стъклен термометър, който се прикрепва от вътрешната страна потопен на една трета от дълбочината на водата или дигиталният термометър, който се залепва от външната страна на аквариума.

Изборът на рибките

Начинаещите акваристи най-добре е да се въздържат от закупуване на агресивни видове риби и такива, които изискват специални условия. Когато избирате рибки, трябва да обърнете внимание на размера, който се достига от определен вид, тази информация ви е необходима, за да осигурите необходимото пространство на водните обитатели.

Друго важно нещо е броят на рибите. Не забравяйте, че става въпрос за стадни животни, следователно, за благосъстоянието на рибите, е необходимо да им осигурите компания от поне 5-7 екземпляра от един и същи вид. Грешка е да напълните аквариума с представители на различни видове. Липсата на партньори може да бъде стресиращо за тях.

Как да стартирате аквариума

 • Първо почистете аквариума от прах.
 • Пясъкът и декорацията трябва да се измият под течаща вода и да се поставят в аквариума.
 • След поставянето на декора се засаждат растения. Преди засаждането те трябва да бъдат внимателно огледани и да бъдат отстранени счупени корени, листа или пожълтели части. Когато ги засаждате, не забравяйте да овлажнявате растенията, за да не изсъхнат.
 • Сглобете оборудването съгласно инструкциите.
 • Поставите филтъра и нагревателя и след това да напълните аквариума с вода - желателно е тя да е със стайна температура.
 • Включете филтъра и нагревателя в електрически контакт и регулирайте потока на водата.
 • Ако в аквариума има растения, светлината трябва да бъде включена в продължение на 4–5 часа през първата седмица. След това, на всеки 2-3 дни, продължителността на осветлението трябва да се увеличи с 1 час.

Кога да пуснете първите рибки

След 7 дни можете да пуснете първите рибки в аквариума. Правилно е да настанявате различни обитатели постепенно - веднъж на 7-10 дни. През това време биологичната система се адаптира към натоварването, а вие можете да разбере дали всичко е наред.

Рибките трябва да са активни, с равномерни люспи, без петна и външни израстъци. Ако има отклонения в поведението или външния им вид, по-добре е да не купувате нови, а да се консултирате в зоомагазина, дали това е заболяване, защото е важно да не заразите с него всички обитатели на аквариума.

 • Ако искате веднага, а не след седмица, да заселите стадо от 8-10 риби, можете да добавите живи бактерии от специални препарати за аквариуми в аквариума - те ще обработват органичните вещества и ще помогнат за установяването на биологичен баланс.

6 съвета за старата на първия аквариум

 1. За правилното стартиране на аквариума се нуждаете не само от модел аквариум, но и от специално оборудване - филтър, нагревател, осветление, компресор.
 2. Почвата и декорациите винаги избирайте от надеждни производители, за да не навредят на обитателите на аквариума с материали и багрила с неизвестен произход.
 3. Първата рибка може да бъде засадена 7 дни след инсталирането на аквариума – тогава водата ще достигне необходимия баланс.
 4. По-добре е да се въздържате от закупуване на нови рибки ако се притеснявате за поведението и външния вид на тези, които вече сте пуснали в аквариума - те могат да наранят и заразят здравите обитатели.
 5. Растителноядните риби се нуждаят от храна с растителен състав, а хищниците - с протеин.
 6. Аквариумът изисква редовна поддръжка и грижа - трябва да сменяте водата и да тествате нейното качество, да почиствате дъното.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.