5 стайни растения, които овлажняват и пречистват на въздуха

Стайните растения не само правят дома ни по-уютен, но много от тях подобряват въздуха.

Монстера (Monstera deliciosa)

Монстера (Monstera deliciosa)

© Severin Candrian, Unsplash

Монстера

Монстера (Monstera deliciosa) е едролистно цвете стана много популярно едва наскоро. Но външният му вид не е единственото му предимство. То може също така да овлажнява въздуха около себе си, което е особено важно през отоплителния сезон. За да постигнете максимален ефект, трябва да поставите няколко растения в жилището и да ги поливате и пръскате редовно.

Дифенбахия (Dumb canes) ефективно пречиства въздуха

Дифенбахия (Dumb canes) ефективно пречиства въздуха

© Pawel Czerwinski, Unsplash

Дифенбахия

Дифенбахията израства като палма, тя може да помогне за създаването на стилен интериор. Растението е най-популярно сред хората, които страдат от белодробни проблеми. Освен това то може да почиства въздуха от токсичните ксилол и толуол.

Филодендрон (Philodendron)

Филодендрон (Philodendron)

© Severin Candrian, Unsplash

Филодендрон

Разпространените филодендрони (Philodendron) са доста лесни за отглеждане, но най-големият бонус при тях е овлажненият въздух. Нужно е да имате няколко саксии с цветя. В пазвите на листата всички видове филодендрони се образуват въздушни корени, които следва да се поръсват обилно.

Хлорофитумът (Chlorophytum)

Хлорофитумът (Chlorophytum)

© Alberto Nicoletta, Unsplash

Хлорофитум

Хлорофитумът (Chlorophytum) може да пречиства въздуха. Такива растения често се наричат "фитофилтри" заради способността им да абсорбират малки прашинки и вредни микроорганизми от въздуха. До известна степен може да се каже, че те дори дезинфекцират въздуха. Не бива да търкате листата, защото те са много крехки.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #цветя #Дифенбахия