4 съвета за правилно отглеждане на орхидеите у дома

Орхидеите са едни от най-красивите и непретенциозни за отглеждане у дома цветя. Важно е обаче да сме запознати с основните изисквания за поддържане на красива цветна колекция от тези нежни растения.

© Pixabay

Орхидеите обичат светлината

Намерете светло място за орхидеите у дома, но е важно до тях да не достига директна слънчева светлина. Преките слънчеви лъчи могат да ги изгорят, затова внимавайте къде ги слагате.

Южното и югозападното изложение не са добра идея. Източното и северното изложение са чудесен вариант.

Не поставяйте орхидеите в банята – това е също толкова вредно за тях, колкото и директната слънчева светлина.

Стайната температура, на която виреят най-добре е 20-25 градуса.

  • Тъмните листа свидетелстват за липса на достатъчно светлина, а червеният им оттенък ни казва, че получават твърде много.

Вижте повече

Ето какви растения да сложиш в спалнята и да подобриш съня си

Ето какви растения да сложиш в спалнята и да подобриш съня си

Обичаш да отглеждаш растения и се чудиш кои от тях са подходящи за твоята спалня? Ето нашите предложения за тези, които са полезни и пречистващи въздуха....

Поливайте орхидеите правилно

Важно е да хидратирате орхидеите, но в никакъв случай не ги поливайте всеки ден. Бихте могли ежедневно да пръскате стеблата и листата на цветето с хладка вода от бутилка с пулверизатор. Същинското поливане на орхидеите се прави веднъж седмично.

Може също да се поставят за няколко часа в съд с хладка вода, така че цялата кашпа да е напоена, а след това внимателно да се отцеди водата от нея.

  • Никога не пръскайте и не поливайте орхидеите със студена вода. Най-добрата температура за тази цел е 18-20 градуса. През зимата може да си позволите да поливате орхидеите малко по-рядко, в сравнение с горещите месеци.

Грижа за корените на орхидеите

Корените на някои орхидеи понякога излизат извън кашпата. Това е сигурен знак, че цветето се чувства добре на мястото, на което е поставено. Колкото по-дълги са корените на растението, толкова по-здраво и щастливо е то. Трябва да знаете, че по-дългите корени не означават нужда от преместване в по-голяма кашпа. Тук обаче идва проблемът с недостига на вода при тези корени. Ако забележите, че започват да изсъхват, тогава ги отрежете.

  • При пресаждане може да добавите малко канела към почвата им. Това ще предотврати появата на гъбички и други заболявания по корените на орхидеите.

Използвайте само специално предназначена за орхидеи тор. В никакъв случай не прекалявайте с продуктите за цъфтеж, които биха ви изкушили в магазина.

Цъфтеж на орхидеите

Различните орхидеи цъфтят на всеки 5-8 месеца, а понякога се случва само веднъж в годината. Това зависи основно грижите, които полагате за тях.

Освен спазването на изброените по-горе съвети, бихте могли да създадете на орхидеите стресови условия, за да започнат да цъфтят. Това означава да оставите цветето на по-ниска температура за денонощие или рязко да спрете да го поливате.

  • След като орхидеята прецъфти, подрежете стъблото й. Винаги режете диагонално цветоноса. Цветето е жизнено, ако подрязаният цветонос е оцветен в зелено, а не е кафяв или жълтеникав.

В допълнение ще ви кажем, че орхидеите усещат любовта. Не само я усещат, но и се нуждаят от нея. Обичайте ги и те ще ви засвидетелстват своята привързаност под формата на красиви и нежни цветове.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #орхидея #цветя