Дифенбахия (Dumb canes) ефективно пречиства въздуха

Дифенбахията е едно от най-популярните декоративни растения. Съществуват над 50 вида дифенбахии, които се различават по цвят и формата на листата. Обикновено листата му са пъстра комбинация от тъмнозелено, светлозелено, бяло и жълто. В зависимост от своята разновидност представлява храст или дебело стъбло, стигащо на височина от 0.5 до 2 метра.

Червени и зелен цветя дифенбахия (Dumb canes)

Червени и зелен цветя дифенбахия (Dumb canes)

© Clickkkbyheart, Pexels

Дифенбахия (Dumb canes или Dieffenbachia) е род тропически цъфтящи растения от семейство Araceae. Произхожда от тропиците на Новия свят от Мексико и Западна Индия на юг до Аржентина. Някои видове са широко разпространени като декоративни растения, особено като стайни растения, и са натурализирани на няколко тропически острова.

Листата имат много необичаен вид. В резултат на усилията на селекционерите са създадени хибриди и сортове с необичайно оцветяване на листата.

Най-често точката на растеж се намира в горната част на летораста. Съществуват обаче видове със спящи пъпки в основата на стъблото, които могат да доведат до огъване на растението. По време на цъфтежа се появява съцветие с форма на кочан.

Това растение е отровно и трябва да се пресажда и подрязва внимателно.

Дифенбахията представлява бързо растящо растение. Ако се осигурят оптимални условия, всяка седмица ще се образува нова листна плоча. Колкото по-висок става храстът обаче, толкова повече долната част на стъблото му се оголва. В резултат на това дифенбахията губи впечатляващия си вид. Затова горната част се отрязва.

Много влажно растение, реагира негативно на течение и внезапно понижаване на температурата.

Водата за овлажняване на листата и за поливане трябва да бъде добре дренирана или да преминава през филтър.

Размножаването става чрез резници или чрез зелени стъблени резници дълги 5 – 7 см, по които има поне един възел.

Отглежда се при умерена темпетратура, на приглушена светлина през лятото и ярка през зимата. Полива се обилно от пролетта до есента и умерено през зимата. Влажност на въздуха е добре да се поддържа висока, като листата от време на време да се мият и често трябва да се пръскат. Пресаждането на дифенбахията трябва да се извършва през есента. На всеки две години растението е добре да се пресажда.

Опасно ли е цветето дифенбахията?

Опасно ли е цветето дифенбахията?

© Depositphotos

Опасно ли е цветето дифенбахия?

Млечният сок на растението съдържа стрихин, който е отровен, дразни кожата и лигавиците. При сдъвкване листата могат да предизвикат временно усещане за зачервяване и парене. В редки случаи се съобщава за случаи на оток на вътрешните органи. Дъвченето и поглъщането на листа обикновено води само до леки симптоми.

Най-често засегнати от контакт с дифенбахия са малки деца и домашни любимци. При тях може да се наблюдават множество неприятни симптоми като интензивно изтръпване и възпаление на устата, прекомерно лигавене и оток. Въпреки това тези ефекти рядко са животозастрашаващи. В повечето случаи симптомите са леки и могат да бъдат успешно лекувани с аналгетични агенти, антихистамини или медицински въглен.

Дифенбахията ефективно пречиства въздуха

Дифенбахията ефективно пречиства въздуха

© Depositphotos

Ползи от дифенбахия

Цветето дифенбахия създава прекрасна атмосфера за концентрация офиси и заседателната зали. Дифенбахията ефективно пречиства въздуха в затворени помещения.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #цветя #Дифенбахия