6 причини да пиете чай от лайка всеки ден

Чаят от лайка e не само вкусен, но и полезен ето 6 причини да го пиете всеки ден

© ORNELLA BINNI

В забързаното ни ежедневие, изпълнено със стрес и тревожност, намирането на моменти на спокойствие и релаксация е от ключово значение. Чаят от лайка е чудесен източник на такова спокойствие, а освен това предлага и множество ползи за здравето, които надхвърлят неговия приятен вкус и аромат. Ползите за здравето и лечебните свойства на чая от лайка са разнообразни - от подобряване на съня до намаляване на възпаленията и подпомагане на храносмилането.

Лайката е ценена от векове за своите лечебни свойства. . Използва се за успокояване на тревожността, облекчаване на стомашни проблеми и насърчаване на спокоен сън. Археологически находки сочат, че употребата й в медицината датира още от 1550 г. пр.н.е., а може би и от по-ранни времена.

Най-разпространеният начин за консумация на лайката е под формата на чай. Приготвя се лесно, а вкусът е лек, флорален, с успокояващи нотки на мед.

Ползи за здравето от чая от лайка:

Чаят от лайка спомага за по-добър сън

Борите се с безсъние или неспокойни нощи? Чаят от лайка може да е решението, което търсите. Чаят от лайка, известен с успокояващото си действие и липсата на кофеин, е чудесен избор след вечеря или преди лягане. Той съдържа антиоксиданти, включително апигенин, които могат да спомогнат за засилване на сънливостта и намаляване на безсънието.

Чаят от лайка има мощни противовъзпалителни свойства

Чаят от лайка е пълен с антиоксиданти, които могат да облекчат храносмилателния дискомфорт и дори да повлият на леки кожни заболявания. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди целият му потенциал, приготвянето на чаша чай от лайка може да бъде лесен и приятен начин да включите в деня си противовъзпалителни вещества.

Чаят от лайка може да подпомогне здравето на сърцето

Богата на флавоноидни антиоксиданти, лайката може да помогне за понижаване на кръвното налягане и лошия холестерол - рискови фактори за сърдечни заболявания. Освен това някои проучвания сочат, че лайката може дори да стимулира отпускането на кръвоносните съдове, което потенциално може да допринесе за регулирането на кръвното налягане.

© TEAcreativelife │ Soo Chung

Чаят от лайка спомага за облекчаване на стреса и тревожността

Чаят от лайка е може би най-известен със своите успокояващи свойства. Проучванията показват, че съединенията в лайката, като апигенин, могат да взаимодействат с рецептори в мозъка, които влияят на настроението и релаксацията. Редовната консумация на чай от лайка, особено преди лягане, може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи чувството за спокойствие, което го прави естествен вариант за справяне с ежедневния стрес и тревожност. Положителното въздействие на лайката върху качеството на съня също може да намали риска от депресия.

Чаят от лайка може да помогне при стомашен дискомфорт

Много хора се обръщат към лайката, когато изпитват стомашно неразположение. Благодарение на противовъзпалителните си свойства лайката може да успокои разстроените черва. Тя също така действа отпускащо на мускулите на храносмилателната система, като облекчава спазмите и дискомфорта.

Вижте повече

Какво да ядем и пием при стомашен вирус?

Какво да ядем и пием при стомашен вирус?

6 храни и напитки, които ще ви помогнат да се справите със стомашния вирус или разстройство.

Чаят от лайка може да подсили имунитета ви

Чаят от лайка съдържа кверцетин - полифенол, който се съдържа в растенията и предлага многобройни ползи за здравето. Той има доказани антибактериални, антивирусни и антимикробни свойства, които могат да подобрят функцията на имунната система и цялостното здраве. Въпреки това липсват убедителни научни доказателства конкретно за укрепването на имунната система и са необходими допълнителни изследвания.

Важно: Чаят от лайка е безопасен за повечето хора, но е важно да се консултирате с лекар, преди да го пиете, ако сте бременна, кърмите или приемате други лекарства. Някои хора могат да получат алергична реакция към лайката.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #чай #чай от лайка