Черното злато, което ви помага да отслабнете

Има храни, които са изключително полезни за здравето и успешно се борят с излишните килограми. Една от тези супер храни е черния ориз. Най-вероятно не сте го забелязали в магазина, тъй като той е доста по-рядък от белия и кафевия ориз.

Древните китайски легенди разказват, че заради своите хранителни и здравословни свойства, черния ориз е бил запазен само за трапезата на императора и неговото семейство.
Не случайно го наричат черното злато, тъй като южнокорейски учени след множество изследвания откриха, че черния ориз съдържа повече антиоксиданти и белтъци, но и по-малко захар и съответно по-малко калории в сравнение с белия си събрат.

Другите полезни свойства на черния ориз са:
  • намаля нивото на холестерола
  • намаля скоростта, с която наддаваме тегло
  • премахва последиците от консумация на висококалорична храна
  • съкращава натрупаните липиди в черния дроб
  • помага за подтискане на хронични възпаления

Гликемичният индекс (GL) при белия ориз е 64, докато при черния ориз е само 42,3. За тези, които не знаят, този индекс определя повишението на кръвната захар (кръвна глюкоза). За пример - храните с по-нисък гликемичен индекс покачват по-умерено кръвната захар, докато тези с висок предизвикват рязко повишаване на кръвната глюкоза.
Консумирането на храни с по-малък GL има доста ползи за здравето ви. Можете да избегнете доста коварни болести на сърцето, рак и диабет тип 2. Също така ще спомогне за поддържането на едно здравословно тегло.

Разбира се след като изтъкнахме тези ползи на черния ориз, това не означава да се натъпчете хубаво с него! :) Просто го включете в ежедневното си меню, наред с други полезни за вашето здраве храни.

Хранете се здравословно и се наслаждавайте на живота и на семейството си.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Вижте още

loading...