Как да намалите сметките в домакинството + 6 идеи

Разходите във всяко домакинство са различни, но никой не може да избяга от сметките в края на месеца, затова е полезно да знаем как можем да ги намалим, така че да използваме спестените средства за нещо по-приятно. Предлагаме ви няколко хитри идеи, които може да приложите:

Идеи за дома

© Depositphotos

Почистване на филтрите на климатиците

Редовното почистване на филтрите на климатиците и поддържането им в изрядно състояние ще доведе до намаляване разхода на енергия, а и на вашите сметки. Добре е това да се прави поне два пъти годишно.

Енергоспестяващи крушки

Подмяната на старите крушки с флуоресцентни енергоспестяващи осветителни тела е един от най-лесните начини да спестите пари. Те са по-издръжливи и използват много по-малко енергия от обикновените крушки с нажежаема жичка.

Изключване на уредите, които не се използват

Някои хора оставят телевизора включен и го използват само за фонов шум, но не си дават сметка, че това допълнително увеличава разходите в домакинството. Същото важи и за забравените зарядни устройства на мобилните телефони в контактите, например. Старайте се да изключвате всички уреди и лампи, които не използвате постоянно вкъщи.

Вижте повече

Как да използвате етеричните масла за почистване на дома

Как да използвате етеричните масла за почистване на дома

Етеричните масла са чудесен заместител на токсичните и пълни с химикали почистващи препарати, които използваме у дома. Те не само имат страхотни почистващи свойства, но и...

Умно пране

Прането през нощта ще ви спести пари от сметките, тъй като електроенергията през нощта е по-евтина. Съвременните перални машини разполагат с таймер, така че лесно може да ги настроите да перат в късните часове на денонощието. Изпирането със студена вода също ще допринесе за намаляването на разходите. Важно е и да не надвишавате препоръчаното от производителя тегло дрехи при пране, защото в противен случай ще се наложи пералнята да използва повече ток и вода, а това неминуемо ще се отрази върху месечните ви сметки.

Използвайте този съвет и при миенето на чиниите или банята. Сапунисвайте и накисвайте с топла вода, а измивайте със студена.

Натурални почистващи препарати

Почистващите препарати и голяма част от ежедневно употребяваната козметика също нарушават семейния бюджет. В Интернет може да откриете много рецепти за домашно приготвени препарати от натурални съставки, с които разполага всяко домакинство. Те са също толкова ефективни, колкото и купешките, а някои от продуктите струват стотинки. Това важи и за някои видове козметика. Освен по-евтино, използването на такива препарати е дори по-здравословно и щадящо.

Вижте повече

Прах, гел или капсули: С какво е най-добре да перете?

Прах, гел или капсули: С какво е най-добре да перете?

Прах, гел или капсули за пране - на пазара има такъв избор от препарати за пране, че със сигурност не веднъж сте си задавали въпроса, кой...

Икономично отопление

Инвестирайте в по-висок клас отоплителни уреди, които са енергоспестяващи. Това драстично ще намали месечните ви сметки за ток, а и ще поддържате постоянна температура у дома, без да се налага непрекъснато да ги включвате и изключвате. Знаете, че по-евтиното излиза по-скъпо, затова бъдете сигурни, че инвестицията си заслужава.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.