Как да отгледаме магданоз: Ръководство за начинаещи

Не е нужно да сте опитен градинар, за да се насладите на пресен магданоз от собствената си градина. Отглеждането му е лесно и не изисква много усилия.

© Do Huong

Къде да засадим магданоз?

Магданозът вирее най-добре на места с много слънчева светлина. Частичната сянка също е приемлива, но може да повлияе на цвета на растението, като го направи по-блед. Магданозът е издръжливо растение и може да се отглежда в различни климатични условия. Оптималната температура за неговото развитие е между 10 и 21°C.

На открито:

 • Слънчево място: Засадете магданоза на място, което получава поне 7 часа пряка слънчева светлина на ден.
 • Почва: Магданозът предпочита добре дренирана, плодородна почва с рН около 6,0.

На закрито:

 • Слънчев прозорец: Изберете перваз на прозорец, който е изложен на юг и получава поне 7 часа пряка слънчева светлина на ден.
 • Почва: Използвайте добре дренираща смес за саксии, специално разработена за отглеждане на билки или зеленчуци.
© Erda Estremera

Как и кога да засадим магданоз?

На открито:

 • Период: Пролет или начало на есента, когато температурите са умерени.
 • Подготовка: Накиснете семената във вода за една нощ, за да омекотите обвивката им.
 • Засяване: Засейте семената директно в почвата на дълбочина 1/2 см и на разстояние 15 - 20 см едно от друго.
 • Грижи: Поливайте лехата и поддържайте почвата влажна, докато покълне. След поникване, магданозът е умерено устойчив на засушаване. Поливайте редовно, но не прекалявайте, за да избегнете загниване на корените.
 • Разреждане: Ако желаете по-големи растения, разредете разсада на 20 - 25 см разстояние.

На закрито:

 • Период: Възможно е по всяко време на годината.
 • Подготовка: Използвайте саксия с дренажни отвори.
 • Засяване: Засейте семената на дълбочина 1/2 см, разпръснете ги на тънко и покрийте с 1 см смес за саксии.
 • Грижи: Поливайте внимателно, за да поддържате почвата влажна.

Как и колко да се полива магданозът?

Магданозът предпочита влажна почва, но не бива да се преполива. Младите растения и тези, отглеждани през горещото лято, може да се нуждаят от по-често поливане, тъй като изсъхват по-бързо. По-добре е да поливате сутрин, за да може водата да се абсорбира от почвата, преди слънцето да я изпари.

 • На открито: След като магданоза е пораснал се стремете да поливате обилно веднъж или два пъти седмично.
 • На закрито: Вероятно ще трябва да поливате по-често, около 3 пъти седмично, в зависимост от размера на саксията, дренажа и слънчевата светлина, която получава.

Най-добрият начин да прецените дали магданозът има нужда от поливане е да пипнете с пръст почвата. Ако най-горният слой е сух, значи е време за поливане.

© JACQUELINE BRANDWAYN

Как да подрязваме магданоз?

Магданозът се нуждае от редовно подрязване, за да вирее добре. Този процес стимулира по-гъст растеж и поддържа растението с свежи листа през целия сезон. Изчакайте, докато растението достигне височина от поне 15 - 20 см. Подрязването твърде рано може да забави растежа. Съсредоточете се върху пожълтели или кафяви листа. Премахвайте цветоносните стъбла, за да стимулирате растежа на листата. Поливайте магданоза обилно след подрязване.

Кога да берем магданоз?

Изчакайте магданозът има поне 5 - 10 основни стъбла. Обикновено това отнема около 45-60 дни след засаждането на семената директно в градината. След това можете да берете магданоза редовно, в идеалния случай веднъж седмично. Започнете с външните стъбла (тези, които са израснали първи), отрежете стъблата близо до земята.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #магданоз