4 ядливи цветя, които можете да отгледате в градината си

Запознайте се с 4 красиви и вкусни цветя, които можете да отгледате в градината си и да използвате за приготвяне на вкусни и красиви кулинарни шедьоври.

© micheile henderson

Ядливите цветя са не само красива декорация, но и вкусен и здравословен начин да добавите цвят и настроение към вашите ястия. Те могат да превърнат дори най-скучното ястие в истински кулинарен шедьовър. Ядливите цветя могат да бъдат замразени в кубчета лед, изпечени в бисквити, захаросани за украса, пълнени и пържени и използвани в сиропи.

Ето няколко съвета за използване на ядливи цветя:

 • Избягвайте цветя, третирани с пестициди и инсектициди, използвайте естествени методи за контрол на вредителите.
 • Преди употреба измийте добре цветята, като ги третирате като всеки друг суров хранителен продукт идващ от градината ви.
 • Опитайте цветята, за да разберете вкусовите им качества, като съответно коригирате рецептите.

Ето 4 ядливи цветя, които лесно можете да отгледате в градината си:

© Maylee

Латинка

 • Вкус: Пикантен, леко лют
 • Използва се за: Салати, сандвичи, сосове, гарнитури

За оптимален растеж и цъфтеж засаждайте латинките на слънчево място, като им осигурите поне 6 часа слънчева светлина дневно. Те могат да понасят частична сянка, но може да не цъфтят така богато както на слънце. Семената могат да се засяват директно в градината.

Поливайте редовно през целия период на растеж, но внимавайте да не преполеете растенията. През лятото латинките могат да спрат да цъфтят, ако са подложени на топлинен стрес. Листата и цветовете могат да се събират по всяко време.

© Markus Winkler

​Теменужка

 • Вкус: Сладък, леко ментов
 • Използва се за: Салати, десерти, сладкиши, чай

Засадете теменужките във влажна, богата на хумус и добре дренирана почва. Теменужките обичат пълна или частична слънчева светлина, но се нуждаят от по-ниски температури, за да виреят добре. Те трябва да се засаждат рано напролет или през есента.

Не забравяйте да поливате теменужките редовно. Една от най-честите причини за лошото развитие на теменужките е, че те не се поливат достатъчно. Отстранявайте изсъхналите цветове, за да насърчите растенията да цъфтят повече.

© Yoksel ? Zok

Невен

 • Вкус: Леко горчив, пикантен
 • Използва се за: Салати, супи, ястия с ориз, чай

Невенът е растение, което не изисква особена грижа и се развива добре, когато се отглежда директно от семена в градината. Предпочита слънчеви места с добре дренирана почва, въпреки че може да понесе и по-неблагоприятни условия. Невенът расте добре в зеленчуковите градини. Цветовете цъфтят най-добре при по-хладно време с ниска влажност.

Полейте обилно, когато горният сантиметър на почвата е сух на пипане. При липса на дъжд обикновено това означава веднъж седмично.

© Cristian Vieriu

Лавандула

 • Вкус: Горчиво-сладък , леко ментов
 • Използва се за: десерти, сладка, чай

Лавандулата е приспособима към различни типове почви - от бедни до умерено плодородни, но за да се развива добре, е необходим добър дренаж. Засадете на място с поне 6 до 8 часа слънчева светлина всеки ден. Отглеждането на лавандула от семена може да бъде предизвикателство. Често е най-добре да се снабдите с разсад.

Поливайте новозасадената лавандула веднъж или два пъти седмично, докато се закрепи в почвата. След като порасне, поливайте на всеки 2-3 седмици, докато започнат да се образуват пъпки, след което увеличете поливането до един или два пъти седмично до времето за прибиране на реколтата. Внимавайте да не прекалите с поливането.

Берете лавандула по всяко време на нейния цъфтеж, който обикновено продължава от средата на юни до края на август. Най-доброто време за бране е рано сутрин.

Важно:

 • Не всички цветя са ядливи! Уверете се, че сте добре запознати с вида, преди да го консумирате.
 • Някои хора могат да имат алергични реакции към ядливи цветя. Започнете с малки количества и наблюдавайте за реакции.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #ядливи цветя