6 прости начина как да се отървете от комарите в градината

Въпреки всички предимства на лятото, горещият сезон има един неприятен момент - комарите. Те създават много проблеми, но има няколко начина, които ви позволяват почти напълно да се отървете от тези насекоми в двора. Комарите обитават сенчести и влажни брегове на езера, блата, влажни мазета, влажни ливади. Комарите обичат температура на въздуха около 16˚С при висока влажност, а при температура на въздуха над 28˚С престават да летят.

Комари създават много проблеми

Комари създават много проблеми

© Pixabay

Естествени средства

Покриване на водоизточниците. Най-лесното нещо, което можете да направите в борбата с комарите, е да покриете всички източници на вода в парцела на вилата или градината. Покрийте съдовете за вода и варелите с капаци, а езерца и другите декоративни шадраванчета - с фолио или специални навеси.

Известно е, че застоялата вода е идеално място за размножаване на хапещите насекоми. Освен това експертите препоръчват водата в такива места да се сменя колкото се може по-често - най-добре е това да става веднъж седмично. Декоративните и битовите езерца, локвите, които не изсъхват, и твърде влажната почва се превръщат в развъдник на комари. Ако парцелът се намира в сенчест район, е важно да се отървете от гъстите храсти, които създават още повече сянка за почвата и не ѝ позволяват да изсъхне. Подстригването на храстите и редовното отстраняване на плевелите може да помогне за борбата с насекомите.

Застоялата вода, задържана в гуми и контейнери в мръсна среда, развъжда комари.

Застоялата вода, задържана в гуми и контейнери в мръсна среда, развъжда комари.

© Depositphotos

Отблъскващи миризми. Друг ефективен начин е използването на растения, чийто аромат отблъсква комарите. Сред тях са доматите, които могат да се засаждат в различни части на парцела, както и ментата, пелинът и лавандулата. Естествените репеленти могат да се засаждат в близост до водни басейни. Този метод не само ще отблъсне комарите, но и ще спре размножаването им във водата. Не забравяйте за естествената аромалампа. За нея можете да използвате стръкчета вратига, същата мента, кедър, анасон, карамфил или евкалиптово масло. Можете да го окачите на входа на къщата или до прозореца.

Капани за комари. Такива капани могат да бъдат направени от собствените ви ръце. За целта отрежете гърлото на пластмасова бутилка и сложете на дъното захар и мая. След това добавете малко топла вода, за да започнете ферментацията. Отрязаният връх трябва да се обърне с главата надолу и да се постави в бутилката като фуния. Конструкцията трябва да се закрепи с лента или лепило. Тъй като комарите обичат миризмата на въглероден диоксид, който се отделя в излишък по време на ферментацията, те ще влетят вътре, но няма да могат да се върнат обратно.

Вижте повече

9 растения, които гонят комарите

9 растения, които гонят комарите

Присъствието на комарите в дома и градината със сигурност могат да превърнат красивите летни нощи в ужасно изживяване. Различните репеленти и инсектициди биха могли да ги...

Пушекът при горенето на карамфил също е ефективно средства за прогонване на комари.

Пушекът при горенето на карамфил също е ефективно средства за прогонване на комари.

© MeHe, Pixabay

Технологии

Репеленти. Днес на пазара се предлагат голям брой химически репеленти, включително лосиони, спрейове, таблетки, плочки, спирали, аерозоли и други. Всички те имат средно действие от два до шест часа.

Хемопокритие. Съвременната химическа промишленост разработва разнообразни средства за третиране на парцела на вилата от комари. Първоначално се напояват канавки, езерца и отводнителни канали. С химикали се пръскат и дървета, храсти и огради. При самостоятелно третиране е важно да се използва защитно облекло и внимателно да се прегледат инструкциите за употреба на продуктите.

Ултразвукови репеленти. Комарите не понасят ултразвук, тези устройства ги карат да стоят далеч от мястото. В допълнение към стационарните има и мобилни репеленти, които могат да се прикрепят към дрехи или ключове. По правило площта на въздействието им е до 50 квадратни метра. Съществуват обаче и недостатъци. Основната е, че не всички видове насекоми са чувствителни към ултразвук. Затова е най-добре да избирате модели, при които можете да променяте честотата на трептене.

UV капан за насекоми, окачен на греда ще привлича и убива комарите

UV капан за насекоми, окачен на греда ще привлича и убива комарите

© Depositphotos

Електрически капан за насекоми. Това устройство действа на базата на ултравиолетово лъчение. Работи или се зарежда от електрическата мрежа. Вредителите се привличат от ярката светлина, въглеродния диоксид и топлината, които се отделят в процеса на горене. Но пътят към източника е преграден от тънка високоволтова мрежа, при докосване насекомото умира и пада в специална тава, монтирана в долната част на устройството.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #защита от комари