Тайните на чесъна

Голяма грешка правят онези градинари, които откъсват абсолютно всички стръкове чесън. Факт е, че можете да използвате стръкове на чесъна, за да определите кога точно да го събирате. Когато стръкът е напълно изправен и главичката се е отворила, можете веднага да започнете да събирате чесъна.

Пресен чесън

Пресен чесън

© Tijana Drndarski, Unsplash

Времето също играе важна роля при определянето на момента за прибиране на чесъна. Ако знаете, че скоро ще има проливни дъждове, по-добре е да извадите чесъна по-рано.

Копането на чесън се препоръчва, след като се уверите, че земята е суха. Не поливайте чесъна две седмици преди прибиране на реколтата.

Не може да се определи точен период за изваждане, това зависи от особеностите на региона, сортовете и метеорологичните условия. Препоръчва да се използват външни характерни белези – пера, глави, люспи. Пролетният чесън обикновено се прибира 3-4 седмици по-късно от зимния. Признаци, които показват, че е дошло време за събиране на реколтата са, че листата в основата пожълтяват, стъблото и горните листа избледняват.

Ако времето е хубаво и слънчево, можете да оставите чесъна на лехата да изсъхне, след като го изкопаете. Не мийте чесъна, след като го изкопаете. Необходимо е само да отделите горните мръсни слоеве на растението. Ако измиете продукта, той може да изгние и ще бъде много трудно да го изсушите.

Луковицата на чесъна съдържа основно въглехидрати, но в допълнение присъстват фитонциди и етерични масла. Чесънът съдържа витамин В6, фосфор, калций и желязо, йод, сяра, хлор, алицин и алисатин.

Вижте повече

Хитра идея с ренде, чесън и найлонова торбичка

Хитра идея с ренде, чесън и найлонова торбичка

Ако обичате да готвите и често използвате чесън като подправка на ястията, знаете че за да извлечете максимума от вкуса му и да може да се...

© Tobias, Unsplash

​Съхраняване на чесън в мазето

Най-силната форма на чесъна е суровата. Съхранявайте чесъна в покрит, но пропускащ въздух съд, на хладно място, без достъп на пряка светлина. Чесънът е подходящ и за сушене. Продуктът се съхранява перфектно в дехидратирана форма и се използва за готвене на супи, колбаси, кисели краставички и кисели краставички.

Най-лесният и надежден начин е да оставите пластмасова кутия за съхранение на зеленчуци с напълно изсушен чесън в мазето. Там ще се запази до пролетта. Но само при едно условие - ако разполагате със суха изба, в която температурата не се повишава над +5°C през зимата. Ако влажността през зимата обикновено е висока, чесънът започва да расте по-рано. Така че този метод на съхранение не е ефикасен. Съобразете се със собствените си условия.

​Замразяване за зимата

Чесънът може да се съхранява и замразен. Какво ни е необходимо за това, освен чесън? Трябва предварително да подготвим всякакъв вид ледогенератор и месомелачка.

Обелете скилидките от обелките. Обикновено използвам скилидки с малки наранявания, които няма да се запазят дълго време. Смелете скилидките чесън на чеснова паста. Когато целият чесън е смлян за този метод на съхранение, разпределете получената чеснова каша с чаена лъжичка в клетките на кубче лед. Чесновата маса бързо замръзва, като се получават чеснови кубчета, които се слагат в обикновена найлонова торбичка, която се съхранява във фризера.

Замразеният чесън се съхранява много добре. Когато ви е необходим за някое ястие, например за пикантна салата с чесън и цвекло, вземете от фризера замразена бучка чеснова маса и готово.

Замразеният чесън запазва отлично здравословните си свойства, вкуса и аромата си след размразяване. Може да се съхранява в замразено състояние в продължение на 1-2 години - вкусовите качества не се променят.

​Съхранение в растително масло

Често се случва да не успеем да отгледаме здрав чесън. Вредителите "работят", появяват се някои петна по скилидките. Такива скилидки чесън не могат да се съхраняват при нормални условия. Ако те са твърде много, също не могат да бъдат изядени бързо. Можете да използвате такъв чесън за замразяване, както е описано по-горе, или да поставите обелените скилидки чесън, почистени от повредите, в стерилни буркани и да ги залеете с растително масло. Покрийте буркана с полиетиленов капак с малки отвори. Съхранявайте в хладилника.

Такъв чесън няма да се съхранява дълго - максимум два месеца. Все пак е по-добре, отколкото да се изхвърли. Затова чесънът в масло трябва да се използва за консумация възможно най-скоро.

Но не само скилидките могат да се използват за приготвяне на различни ястия; маслото също има приятен чеснов аромат.

© Rene Lehmkuhl

​Домакински трикове за съхранение на чесън

Печене на корените. Чесънът може да се запази по-добре, ако отрязаните корени се прогорят с огън - с кибрит или запалка - преди да се прибере за съхранение. Разбира се, процесът на изгаряне е дълъг, но той увеличава многократно срока на годност.

"Запечатване" на корените или на цялата глава със свещ - можете да "запечатате" отрязаните корени на главата с разтопен парафин или стеарин от свещ. Или цялата глава може да се потопи в разтопен парафин.

Съхраняване на чесън с брашно или сол - добре изсушените глави чесън се поставят в стъклени буркани и се покриват с брашно или сол, като периодично се разклащат, за да може насипният продукт да запълни всички кухини. Покрийте буркана с капак и го поставете на хладно място, например в мазето.

Чесънът може да се съхранява добре в обикновена картонена кутия с пресята дървесна пепел или дървени стърготини.

Сухите глави чесън могат да се опаковат и в хартиена или платнена торбичка със сухи люспи от лук.

Друг стар метод за съхранение е в чорап или мрежа.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #чесън