Как да премахнете ужасните топчета от дрехите - 8 ИДЕИ

С течение на времето ужасните топчета могат да се появят на любимите ви дрехи и те стават за носене само у дома или за боклука. Ако искате да удължите живота на любимите си дрехи, съвети по-долу са за вас.

© Сн.: Depositphotos

Защо се появяват топчета по дрехите и тъканите?

Топчета обикновено се образуват, когато тъканите се допират и се трият с нещо. Например: чанта с пола или панталон, пуловер с палто или яке. Смята се, че топчета по дрехите показват тяхното ниско качество, но могат да се появят и на висококачествени скъпи тъкани.

Но има и други причини:

 • неправилна грижа - това е прането в прекалено гореща вода и използването на неподходящ препарат за пране;
 • комбинация от естествени и синтетични влакна в тъканта;
 • разхлабеност на материята, недостатъчно усукване на конците или тяхната дължина, което лесно може да забележи още при покупка на дрехата.

Появата на топчета по дрехите е по-лесно да ги предотвратите, отколкото след това да се опитвате да ги премахнете. Това изисква:

 • да следвате препоръките, посочени на етикетите на дрехите;
 • да перете на ръка или в специален режим, нещата от вълнени и деликатни материи;
 • добавете омекотител по време на пране;
 • не използвайте твърде гореща вода;
 • при покупка обърнете внимание на качеството на плата и материята;
 • ако е необходимо, давайте тези дрехи и вещи на химическо чистене.

Вижте повече

Ето какво означават символите от етикетите на дрехите

Ето какво означават символите от етикетите на дрехите

Срещате ги постоянно, но знаете ли какво означават тези странни символи по етикетите на дрехите? Ютия, вода, градуси, зачеркнати знаци, кръгчета, квадратчета... Объркващо нали? Днес ще...

Как да премахнете топчета?

Ако се появят топченца, добре е да се отървете от тях възможно най-рано. Ако има много топчета, тогава ще е по-трудно. Има много начини да ги свалите от дрехите.

 1. Със самобръсначка за еднократна употреба, но без лента за сапун или ножче за бръснене. При извършване на процедурата е необходимо да поставите дрехата на равна повърхност и да я изпънете, така че да няма гънки. Движенията трябва да са леки и плавни, за да не развалите тъканта.Внимавайте, този метод не подходящ за релефни тъкани, може да ги повредите
 2. По малко топченца по дрехите могат да бъдат изчесани с помощта на четка за зъби. Същата работа ще свърши твърдата страна на гъба за съдове или шкурка.
 3. Сплъстените купчинки можете да премахнете с широко канцеларско тиксо. Този метод елиминира увреждането на дрехите. Внимателно залепете тиксото върху тъканта и след това рязко го отстранете.
 4. Можете да премахнете всички бучици с гребен с фини зъби. Методът е подходящ за пухкави и рошави продукти. Необходимо е да срешите пуловера по посока на нишките на плетене.
 5. Ако разполагате с време, може почисти топчетата с ножица за нокти със извити върхове.
 6. Използвайте специални добавки за омекотяване на тъканите по време на пране. След като изперете няколко пъти с такъв препарат, може да получите дреха с обновена тъкан.
 7. Химическото почистване елиминира топчетата, но за съжаление, този метод става само за връхни дрехи.
 8. Купете си уред – пилинг за дрехи, специално създаден за отстраняване на топченца от тъканите от всички видове дрехи. Основното нещо е да внимавате да не купите фалшив.

Вижте повече

12 грешки, които допускаме при пране на дрехите

12 грешки, които допускаме при пране на дрехите

Продължителостта на живота на дрехите ни в голяма степен зависи от начина на пране. Предлагаме ви няколко прости съвета, с които да избегнете най-често допусканите грешки...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #грижа за дрехите