Как да проверите белите си дробове за задух и опасни симптоми

Има няколко прости домашни тестове, с които можете да направите оценка на състоянието на белите дробове и да откриете рано ако има проблеми.

© Pexels

Още от самото начало на пандемията e известно, че коронавирусът нарушава предимно функцията на белите дробове. Най-точната картина на състоянието на белите дробове се прави чрез КТ (компютърна томография), но не винаги е възможно и необходимо да се направи такъв преглед. Как да проверите дробовете си у дома, за да не пропуснете опасни симптоми, а и в същото време да не се поддадете на излишна паника?

Как да проверите дали белите ви дробове са добре?

Тест с балон

Обемът на белия дроб е важен параметър, който е отговорен за правилното му функциониране. Средният обем на белия дроб за мъж е 3-3,5 литра, за жена - 2,5-3 литра.

  • За теста ще ви трябва обикновен балон. Първоначално надуйте и изпуснете няколко пъти, за да направи материала на балона по-еластичен. След това напълнете дробовете си с въздух с дълбоко вдишване - и надуйте балона с едно издишване. Обемът на балона ясно ще ви покаже какъв е обемът на белите ви дробове. Диаметърът на надутия балон трябва да бъде най-малко 15 см. Ако е по-малко, тогава най-вероятно белите ви дробове не работят с пълна сила. Причините за това може да са най-различни и не е само COVID-19.

Задръжте дъха си за повече от 10 секунди

Тайванските лекари препоръчват да се проверявате по този начин всяка сутрин.

  • Поемете дълбоко въздух и задръжте дъха си за повече от 10 секунди. Ако не усещате дискомфорт при издишване, най-вероятно няма инфекция в белите дробове.

Как да разпознаете задуха

Задухът и тежестта в гърдите може да означават понижени нива на кислородно насищане. Но при сегашните условия можете да чакате дълго време за лекар, който ще провери насищането с кислород, а и не всеки има пулсов оксиметър. Но можете да проверите дали задухът ви е опасен и сами.

  • Помолете някой от близките си да преброи честотата на дишането ви. Едно дихателно движение е вдишване + издишване, количеството трябва да се преброи за минута, като сте в спокойно състояние. Здравият човек има средно 14-17 движения. Ако повече от 20 - това е причина да бъдете предпазливи. Проверете се два пъти: ако след минута правите 20 или повече движения всеки път, това е задух.

Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до самолечение без да се консултирате с лекар. Бъдете здрави!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.