Малката баня - идеи и решения

След основен ремонт на жилището, който започна преди 5 години и все още не е приключил напълно, мога да ви уверя, че ремонта на банята беше най-сложен. Трудни бяха решенията за обзавеждане и на другите помещения в жилището, но банята беше черешката на тортата. Много трудно е да прецениш как ще изглежда малката ти баня след като напъхаш всички желани аксесоари, рафтчета и мебели вътре. Ще можеш ли да се обърнеш вътре? Ще се съхранят ли мебелите, които си харесал?

Идеи за дома

Решихме да осигурим всички необходими материали за ремонта и едва тогава да започваме, за да може ремонта да приключи възможно най-бързо. Нямахме ясна представа за визията. Бяхме въоръжени с размерите и откъслечните ни представи за хубава баня. След като обиколихме всевъзможни търговски обекти за да си изберем плочки, се оказа, че това, което се предлага е или грозно, или неподходящо за малки помещения. В една от големите вериги ни преложиха 3D проект, който в общи линии ни даде представа как ще изглежда банята с избрания от нас фаянс и мебели. Беше изключително отрезвяващо! Аз лично за момента реших, че ремонта на това помещение ще е непосилно за нашето семейство.

Отново се заехме с ровене по сайтовете, за да прочетем какво препоръчват специалистите за обзавеждането на малката ни баня. Идеи и полезни съвети за малката баня
След старателно проучване накрая се примирихме, че няма как да осъществим предварителните си планове. Трябваше да започнем отначало.
Изгледахме огромно количество снимков материал, който ни даде интересни насоки. Ето и съветите, които ни помогнаха за ремонта:

Поставянето на по-голямо огледало в малкото помещение създава простор

Беше чудесно решение! Голямото огледало, обаче, би създало проблем с наместването на какъвто и да е шкаф за тоалетни принадлежности.

Огледалото, което харесахме и купихме, не поставихме директно на стената. Направихме плитък шкаф, в който да прибираме тоалетните си принадлежности. Изработихме го от влагоустойчива бяла плоскост, предварително нарязана и кантирана. Вратата на шкафа се отваряше нагоре и поставихме амортисьор, който позволява плавното отваряне, задържане и затваряне на вратата. Шкафът имаше размерите на огледалото. Целта беше да монтираме огледалото върху вратата на шкафа. Така успяхме да приберем и кабелите зад лампата над шкафа. Доброто осветление в малката баня е задължително.

Прозрачното стъкло също създава допълнителен простор

Ако мястото в помещението не позволява поставянето на вана, трябва да измислите нещо друго. Стандартните душ кабини също не подхождат заради най-често странните размери, с които са малките бани. Спрете се на прозрачен стъклен параван. На удобно място монтирайте и лирата, която ще играе ролята и на закачалка за хавлиите и гъбата за баня.

Идеи и полезни съвети за малката баня

Мивката

Заради липсата на място, ъгловата мивка е най- добрият избор. Не се губи пространство, а и можете да я съчетаете с удобно малко шкафче за хавлии, което можете да закачите на стената под мивката, както постъпихме и ние.

Стените

За да станат стените на банята прави, след като изкъртите старите плочки и всичко останало до чист панел, сложете гипсокартон, подходящ за мокри помещения. Така става по- лесно изправянето на стените, а и с поставянето на плочките ще е по-лесно.

За да не се налага след банята да започвате да ремонтирате цялото жилище заради праха и боклуците, предварително облепете стените и пода поне на коридора с найлон. След приключване на ремнотните дейности е достатъчно само да го свалите и да минете пода с прахосмукачка.

Всичко свърши благополучно и след почти две годишно лутане между лични предпочитания и реални възможности, най- накрая се сдобихме със семпла и уютна баня.

Идеи и полезни съвети за малката баня

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.