Пътуване със самолет за първи път - какво трябва да знаем и как да се подготвим?

В интернет има много информация за пътуване със самолет, но често, в огромното количество думи, ние не откриваме това, което ни трябва. Ние ще се опитаме максимално стегнато и практично да опишем вашия първи полет. Обикновено, когато човек пътува за първи път, приятел му помага при закупуването на билета и разпечатването на бордната карта. Това най-често се случва онлайн и затова ние ще приемем това за начало на нашите напътствия.

Вече има и електронна бордна карта, но това е нововъведение, което все още не се ползва от всички компании, затова – друг път. Сега се съсредоточаваме върху бордната карта, където има информация за вашия

1. Багаж

Прочетете внимателно на чия авиокомпания е билетът ви. След това изчетете всички изисквания за различните категории багаж – позволени/непозволени вещи, размери, килограми. Всяка компания е описала стриктно правилата си, а в интернет има изобилие от информация и видеоклипове как да се справите безпроблемно с преминаването на багажа ви през проверките на летището.

Не забравяйте личните документи и ги носете на лесно за намиране място – на летището ще ви трябват почти на всяка крачка.И така, с разпечатана бордна карта и с добре опакован и проверен багаж пътувате към летище София.

В България има още няколко международни летища, но те са малки и там ориентацията е аналогична, но и в пъти по-лесна. Не забравяйте, че трябва да сте на летището два часа, преди полет. Още повече, че пътувате за първи път – ще се уверите колко полезно е това правило.


Багаж при пътуване със самолет

2. Терминал

Първото , което трябва да проверите е от кой терминал излита самолетът ви. Вашият терминал е изписан с големи букви на бордната карта и вие сте го проверили предварително. На софийското летище терминалите са два и са доста отдалечени. Важно е да се знае, че метрото спира на Терминал 2. Не се паникьосвайте, ако не сте отишли на правилния – огледайте се и близо до входа ще видите обозначена спирка за безплатен автобус (шатъл –може да чуете да го наричат така – от shuttle bus ) между двата терминала.

Намерили сте терминала и влизате. Вие сте заминаващи (Departures), т.е. търсите такава указателна табела. Тук е мястото да извадите бордната карта, защото в нея се съдържа цялата информация, която ви трябва. Ние ще ви кажем как да я използвате. Първо и много важно – знаете номера на полета наизуст! Пише го в бордната карта – обикновено съдържа букви от авиокомпанията, с която летите и цифри.

Прегънете картата, така че за служителите на летището да е на разположение частта с баркода. Следващото, което трябва да направите е да погледнете таблото в центъра на фоайето – там се съдържа подробна информация за полета ви – запаметете номера на изхода (гейта) - той ще ви води през цялото време. За по-лесно, в главата ви трябва да има следната схема на стъпките, които ще правите оттук нататък - регистрация – намиране на изходите за полета – качване в самолета.


Terminal Sofia Airport


3. Регистрацията (check in)

Да намерим правилното гише! Означава да си намерите от безбройните гишета пред вас, тези на вашата авиокомпания. Може да са няколко. От централното табло гледате коя компания обслужва вашия полет и някъде на таблото пише номерата на гишетата. А обикновено над гишетата има монитори с логото на компанията, така че можете да се ориентирате само с поглед.

Ако сте се регистрирали за полета онлайн, както правят голям процент от пътниците, гишетата за регистрация ви трябват, само ако имате багаж за чекиране – т.е. багаж, който няма да лети с вас в кабината. Или ако по някаква причина нямате бордна карта – там ще ви издадат срещу документ за самоличност. Ако имате куфар, който ще лети в багажното на самолета, се нареждате на едно от гишетата.

Подавате си документите, поставяте багажа на лентата встрани от гишето (служител ще ви напътства). А ако нямате багаж да чекиране и летите само с ръчен или салонен, прескачате тази точка и отивате направо към

гишета пътуване със самолет

4. Изходът (гейт) за полета

Вашият гейт сте намерили на информационното табло, за което говорихме по-назад. За ваше удобство, навсякъде има монитори, на които можете да следите информацията за полетите. Номерът на гейта ще ви води при всички стъпки до качването на самолета – през проверките за сигурност, проверките за документи и отриването на самия изход след тях. Огледайте се за указателни табели, които сочат към този изход. Ако не виждате, питайте, не се притеснявайте. Тук е моментът да извадите и документът за самоличност – дръжте ги заедно с бордната карта. Обикновено към изходите има опашки, защото ви предстои да минете през

5. Проверка за сигурност

Тя не трябва да ви притеснява, защото служителите, които я осъществяват са доста опитни и разбират кога трябва да бъдат по-търпеливи. Няма да позволят да бързате, защото някой след вас ви безпокои. Надяваме се да сте изчели внимателно списъка на забранените за внасяне на борда предмети, защото ако носите такива, ще бъдат изхвърлени директно в кошчето. За течностите, които носите с вас, също има строги правила. Излишните също ще отидат в кошчето, а за течностите, отговарящите на правилата, ще получите съдействие от служител, ако не сте ги опаковали правилно.
Да не се отплесваме – дошъл е редът ви, подават ви две тави – в едната слагате електрониката( лаптоп, фотоапарат), в другата – връхна дреха, колан, часовник, съдържание на джобовете (всичко), ръчен багаж. Избягвайте метални аксесоари, преди полет – най-добре е да сте ги свели до минимум. Цялата тази процедура е, защото ще минавате през детектор за метал. Т.е. след като вече сте се разкичили, се озъртате за метал-детектор под формата на каса за врата. Обикновено на отстрещната страна служител ви кимва да минете. Могат да ви изберат за случайна проверка - ще ви отведат настрани – не трябва да се притеснявате, следвайте инструкциите на проверяващите. Ако сте с обувки с висок ток, ще ви накарат да ги събуете – огледайте се за калцуни (сини найлонови терлици), за да не стъпвате боси. След като приключите с проверката, се огледайте и занесете тавите с багажа си – има достатъчно маси и столове, около които можете спокойно да се приведете в първоначалния вид. Тръгвате нататък, като пътеводна светлина ви е номера на гейта – навсякъде има стрелки. Оглеждайте се и за монитори с информация – на тях можете да следите статусът на полета ви. Разбира се, има летища с много изходи, затова номерът може да се намира в следното обозначение 10-16 (изход от 10 до 16). Някъде по пътя към изхода ще минете и през

6. Проверка на документите (паспортен контрол)

Няма как да пропуснете или да объркате нещо, защото това си е стандартно преминаване през граница – така се преминава и сухопътната. В гишета седят гранични служители и вие минавате един по един, след като сте се редили на опашка. На някои гишета пише „граждани на ЕС“, на други „всички паспорти“ . Вие, като граждани на ЕС, можете да минете навсякъде, но е добре да внимавате, когато попаднете на други летища. Поглеждате надписа над гишето, за да видите какви документи подлежат на проверка и тогава тръгвате към граничния контрол. След преминаване на проверката, пак търсим номера на гейта ни, намираме го, настаняваме се в чакалнята , чакаме да ни извикат за

Проверка документи на летището

7. Качване на борда на самолета

На самия изход за вашия полет, има екран с информацията – следете там кога се отварят вратите, съответно ще ви извикат за качване. Имате време за кафе, напитки, пазаруване, сърфиране в интернет – на летището в София има безплатна безжична връзка. В безмитните магазини отдавна цените не са много различни от тези в кой да е град, но не ви пречи да позяпате. Напитките са безумно скъпи, така щото, ако много ви се пие бира, ще се наложи да се разделите с около 4 лв. Продължавате да следите статуса на полета си от пръснатите наоколо екрани. Изпише ли, че изходът е отворен, не се бавете, а се отправяйте натам.
Отново се образува опашка – ние ви съветваме да си изчакате спокойно. Там служителите на съответната авиокомпания регистрират със сканиращо устройство бордната ви карта. Продължавайте да ги държите в комплект с личната карта – може да ви я поискат. Ще ви огледат багажа, който се надяваме да сте спретнали точно по правилата и ако всичко е ок, ще ви сложат стикер на него. Не се шашкайте, ако пропуснат, случва се. Някои компании имат кошари за измерване на салонен багаж – може да ви накарат да поставите чантата/раницата си там.Придвижването към самолета става по два начина – посредством „ръкав“, ако самолетът е наблизо. Просто вървете след останалите пътници. Ако пък видите, че има автобус пред вратата, то значи, че ще бъдете извозени дотам. Добре е да знаете (пише го на бордната карта) от коя страна на самолета ще влезете (предна врата/задна врата) – често така се разпределят пътниците на автобусчето. Като слезете от него, се насочвате към съответната врата и се качвате на самолета. Погледнете си номерчето на седалката – ако не можете да се ориентирате добре, стюардесите ще ви помогнат. Сложете багаж в отделенията над главата ви, а ръчните чанти под седалката отпред. Ако не го направите сами, ще мине някой от персонала да го направи. В самолета ще получите ясни инструкции за безопасност при авария – слушайте внимателно, защото ще ви е за първи път. Нямате нужда от повече съвети до

8. Кацане

Изчаквате капитанът да даде разрешение за слизане, слизате, качвате се в автобусче или минавате през ръкава и вече сте на чужда територия. Вадите личната карта или паспорта, в зависимост от държавата, в която се намирате. Минавате паспортен контрол (вървите с тълпата), четете надписите над гишетата, както писахме по-горе.
Ако сте в страна от ЕС, търсите съответното гише и вадите само личната карта. След паспортен контрол, ако имате куфар, който е бил чекиран , трябва да изчакате да го изкарат от самолета, съответно търсите надпис , който ще ви насочи към получаването на багажа. Обикновено надписът baggage (багаж) е придружен с картинка на куфар, така че следвате стрелките. Табели на летището

Номерът е да намерите вашата поточна линия с багаж. Всяка линия има монитор с информация от кой полет е прииждащият багаж. Намирате вашия полет и чакате да се появи куфарът ви. Това може да се проточи във времето.
Ако пътувате само с ръчен багаж, се насочвате към залата за пристигащи пътници – навсякъде има надписи за изход. Или просто следвайте тълпата. Предполагаме, че при първи полет, винаги има някой, който да чака на точката на пристигане, така че ви оставяме в неговите ръце, надявайки се да сме ви били полезни.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.