Вижте етикета! Това са най-опасните Е-та, които трябва да избягвате!

Много често похапвате и пиете с удоволствие различни видове храни и сокове, които ви се струват изключително вкусни... и дори пристрастяващи. А замисляли ли сте се защо са толкова страхотни на вид и вкус и ви карат да ги ядете (',пиете) още и още? Химико-хранителната индустрия не спи и измисля начин след начин, да ви вземе паричките и да ви заблуди, че това което консумирате е невероятно вкусно! Толкова, страхотно, невероятно и галещо небцето, че продължавате да купувате и купувате.

В помощ на производителите на храни и напитки са съставки обозначение с буквата Е и 3 цифри. Това са съединения, които могат да бъдат както естествени, така и синтетични вещества (създадени в лаборатория). Тези подобрители на храната и напитките уж трябва да са безвредни за здравето, но нали не вярвате, че това е точно така? За много от Е-тата е спорно и няма достатъчно доказателства, че са безопасни за вашето здраве. Дори има данни, че при постоянното им консумиране, много често се получават нежелани реакции в организма. С някои от Е-добавките се свързват и различни ракови заболявания.

Хранителните добавки са разделени в няколко групи:

 • от Е100 до Е199 - Оцветители
 • от Е200 до Е299 - Консерванти
 • от Е300 до Е399 - Антиоксиданти и регулатори на киселинността
 • от Е400 до Е499 - Емулгатори, сгъстители, стабилизатори
 • от Е500 до Е599 - Регулатори на киселинността, противоспичащи средства
 • от Е600 до Е699 - Подобрители на вкуса и аромата (овкусители)
 • от Е700 до Е799 - Антибиотици
 • от Е800 до Е999 - Глазиращи агенти и подсладители
 • от Е1000 до Е1599 - Други

Всички тези Е-та правят храната да изглежда по-добра на вид и по-вкусна. Забелязали ли сте лятото като пиете безалкохолно, как жаждата ви не се утолява и ви се иска да пиете още и още. За това е виновен подсладителят, който е измислен точно за това - да консумирате. Вие сте консуматори, трябва да купувате и да консумирате. Химическата промишленост харесва това.

А случайно да сте купували близалка оцветена от стрити насекоми на детето си?

Не ама да! Вижте на етикета (който трябва да се гледа с увеличително стъкло) сигурно присъства Е120 - карминова киселина, която е багрило получено от насекомото Dactylopius coccus Costa. Вкусно нали? Това Е от буболечки може да срещнете също така в плодови зърнени закуски, желета, мармалади, конфитюри и дори в нискокалорични плодови храни и напитки. Био а?

Но това да е проблема, бедната буболечка стрита на прах. Преди години Е-тата може да са били предимно с естествен произход, но сега с цел намаляване на разходите и по-лесното производство се използват предимно изкуствени оцветители и подобрители на храни и напитки.

Те могат да бъдат консерванти, оцветители, антиоксиданти, регулатори на киселинността, набухватели, емулгатори, стабилизатори и сгъстители. Те увеличават срока на годност, подсилват вкуса, засилват вкусовете и повишават хранителната стойност. Но на цената на какво?

Харесвате ли китайска храна? Обичате онзи сладко-кисел вкус нали?

Ако знаехте какво се крие зад това, сигурно нямаше да ви е толкова вкусно. Но така ли иначе той е навсякъде, не само в източната кухня. Имаме предвид Е621 - натриевия глутамат. Ще го срещнете в супите на прах, обичаните от вас бульони на кубчета, снаксове, чипсове, соеви сосове и подправки. Но с какво е толкова страшен този натриев глутамат? Той кара хората да ядат повече, и повече и от там да не се чудите защо наддавате бързо тегло като си хапвате вкусно.

Е621 е виновник за алергични реакции, чревни разстройства и прилошавания. Често го смесват със солта, с която поръсват печените ядки и пуканките. Сега разбрахте ли защо ги обичате толкова много и изяждате промишлени количества от тях? Натриевият глутамат причинява кожни обриви, главоболие и чревни разстройства. Но няма проблеми, нали ни е вкусно!

А ето част от потенциално най-опасните и канцерогенни Е-та, които си похапваме и пийваме ежедневно:

 • Е210 - Бензоена киселина. Тя принципно е естествено вещество, което се съдържа в някои горски плодове, като боровинките. Но за да излезне по-евтино и по-бързо защо пък да не си го получим чрез окисление на толуен. А какво е това?

Познат още като толуол, метилбензен или фенилметан, той е ароматен въглеводород от реда на бензените. Безцветна запалима течност със специфична миризма. Доста интересни неща присъстват в храната ни нали? С него се разтваря или се произвежда тротил, захарин, лекарства и бои.

Като цяло Е210 е евтин консвервант, но за сметка на това канцерогенен. Той взаимодейства с протеиновите съединения в организма, образувайки хипурова киселина и в този вид се отделя от бъбреците. От бензоената киселина и нейните натриеви соли може да получите раздразнение на лигавицата на стомаха и червата.

Е210 се използва в производството на газирани напитки, майонеза, горчица, кетчуп, консерви с риба, зеленчуци и плодове. Можем да открием бензоена киселина и в бирата и киселите краставички и маргарина.

 • Е123 - Амарант. Червено багрило получено по синтетичен път. Той придава тъмночервено до лилаво оцветяване на продуктите и не променя вкуса им. В началото се е използвал само в козметиката и текстилната промишленост, но вече можем да го открием в доста продукти от хранително-вкусовата промишленост. Кексове, близалки, супи и желета.

Можем да познаем, че присъства в продукта, ако го измием с вода и тя се оцвети в червено. Това е така защото Е123 е водоразтворим.

Е123 е забранен от агенцията по контрол на храните в САЩ, заради потенциална канцерогенност. Според последни изследвания амарант е отговорен за хиперактивност при децата, повишаване на риска от астма и екземи.

 • Е151 - Брилянтно или искрящо черно е тетранатриева сол използвана като оцветител в редица храни като сладоледи, сладкиши, полуготови супи, безалкохолни, млечни напитки, хайвер и др. Според последни изследвания обостря алергичните реакции заради взаимодействието на Е151 с имунната система и от там отделянето на хистамин, който играе важна роля при възпалителните процеси в организма и алергиите.
 • Е249 - Е252 - Нитрити. Това са изкуствено получени, синтетични консерванти използвани най-честов производството на колбаси и за консервиране на месо. Доказано е че при опушване или пържене на месо съдържащи Е250, тази добавка реагира с протеиновите молекули и се образуват канцерогенни нитрозамини.

Ако хапвате в по-голямо количество от тези колбаси с тези Е-та сериозно ще навредите на организма си, който ще започне все по-трудно да пренася кислород през кръвта. А това хич не е добре.

 • Е951 - Аспартам. Този синтетичен подсладител и овкусител е два пъти по-сладък от традиционната захар. Произвежда се с помощта на генетични методи и често е замърсен и съдържа фениланин.

Аспартамът е меко казано зловещ продукт. Този коварен убиец навлизайки в организма ни се преобразува във формалдехид - който причинява рак. Достигайки в стомашно чревния тракт, той се хидролизира на метанол, фенилаланин и аспарагинова киселина. А според проучванията, в големи количества фенилаланинът може да е изключително опасен за бременни жени.
Свободният метанол от своя страна е доста коварен и токсичен. Първо се трансформира във формалдехид и след това в мравчена киселина. Метанолът въздейства на ДНК-то и е възможна появата болести като левкимия и различни форми на рак.

А да не говорим и за затлъстяването. Ако си мислите, че е добра идея да замените захарта с изкуствен подсладител като аспартама, жестоко ще сгрешите. Изкуствените оцветители са едни от "помощниците" в затлъстяването и развитието на диабет.

Това което ще ви шокира! Аспартамът се съдържа в голяма част от диетичните храни и напитки!??!

До какво води прекомерната употреба на Аспартам:

 • агресивност
 • хиперактивност
 • мозъчна мъгла
 • отслабване на паметта
 • безсъние
 • главоболие
 • алергични реакции
 • астма
 • безсъние
 • и много, много други. Няма да ни стигне статията да ги изброим.

Тази млада дама изглежда щастлива и уверена, че пиейки сок спомага за здравословното си състояние, а дали е така? Има ли нещо полезно тук или Е-та които ни увреждат?

 • Е954 - Захарин. Той е 500-пъти по-сладък от традиционната захар. Той е без мирис, но придава на ястието леко горчив или метален привкус. Също доста ковартен като аспартама. Когато е тестван върху животни е причинил рак на пикочния мехур. И както се оказва пак присъства в диетичните храни и напитки, в дъвките, разтворимото кафе, безалкохолни напитки и др.

Макар че магазините са затрупани с продукти с цветни етикети привличащи вниманието, не купувайте преди да сте прочели какво пише с малките буквички отзад. Да не се окаже, че е по-добре да изядете опаковката, отколкото съдържанието вътре. Следете етикетите, бъдете разумни потребители, а не безмозъчни консуматори оставили се по течението и обслужващи хранително-химическовкусовата промишленост. Не се подвеждайте по цената, марките и рекламите, а четете... четете. Макар да знаем, че е толкова трудно днес да намериш качествена храна, поне се опитайте да ограничите Е-тата, които биха повлияли зле върху здравето ви.

Споделете с приятели, за да се предпазят и те от вредните и опасни Е-та!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.