Всичко, което трябва да знаете за варените яйца

Всичко, което трябва да знаете за варените яйца: От хранителна стойност до това как да ги приготвите в еър фрайър.

© Pawel Czerwinski

Варените яйца са не само вкусна и питателна храна, но и лесна за приготвяне. Тази статия ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете за варените яйца, от различните степени на варене до полезни съвети за приготвяне и съхранение.

Какви са ползите от варените яйца за здравето?

Варените яйца са не само отличен източник на протеини, но и изобилстват от важни хранителни вещества. Те са нискокалорични, което ги прави чудесен избор за здравословно хранене. Въпреки че съдържат холестерол, той не е вреден за повечето хора. Те са източник на витамин А, витамин D, желязо, калий, фолиева киселина, цинк, лутеин и др..

 • Контрол на теглото: Протеините и здравословните мазнини във варените яйца ви помагат да се чувствате сити и заситени, което може да ви помогне да ядете по-малко през деня.
 • Изграждане и възстановяване на мускулите: Протеините са от съществено значение за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. Варените яйца са чудесен източник на висококачествен протеин.
 • Здраве на очите: Лутеинът и зеаксантинът във варените яйца могат да помогнат за предпазване на очите от свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.
 • Здраве на мозъка: Холинът е важен за здравето и развитието на мозъка. Варените яйца са добър източник на холин.

Как да сварите перфектното яйце?

Съставки:

 • Яйца
 • Студена вода
 • Лед (по желание)

Инструкции:

 1. Поставете яйцата в тенджера: Вземете тенджера, достатъчно голяма, за да побере яйцата в един ред. Поставете яйцата в тенджерата.
 2. Напълнете със студена вода: Налейте студена вода в тенджерата, докато яйцата бъдат покрити с около 1 сантиметър вода.
 3. Оставете водата да заври: Поставете тенджерата на силен огън и оставете водата да заври без капак.
 4. Пригответе ледена баня (по желание): Докато водата загрява, можете да приготвите ледена баня. Напълнете голяма купа до половината с лед и добавете вода, за да се покрие ледът.
 5. Изключете котлона и покрийте тенджерата: Щом водата заври, отстранете тенджерата от котлона и я покрийте с капак.
 6. Оставете яйцата да се готвят: Оставете яйцата в покрития съд за необходимото време, в зависимост от предпочитаната от вас твърдост на жълтъка: 3-6 минути - за течен жълтък; 7-9 минути - за кремообразен жълтък; 10-15 минути - за твърд жълтък.
 7. Поставете яйцата в ледена баня (по желание): Прехвърлете яйцата в купата с ледена вода за 1-2 минути, за да се охладят и да се спре процесът на готвене.

Как да сварите яйца в еър фрайър?

 1. Загрейте еър фрайъра си до 120 градуса.
 2. Поставете яйцата в кошницата на еър фрайъра, като оставите малко разстояние между тях.
 3. Гответе за 10-15 минути, в зависимост от това колко твърди искате да бъдат жълтъците. Меко сварените яйца ще отнемат по-малко време, отколкото твърдо сварените.
 4. След като се сготвят, веднага прехвърлете яйцата в ледена баня.
© Mustafa Bashari

Как да обелите варените яйца по-лесно?

 • Използвайте по-стари яйца. С течение на времето яйцата постепенно губят влага през порите на черупката, а въздушният джоб в горната част се разширява.
 • Натрошете яйцата, преди да ги охладите. Извадете яйцата от водата и ги почукайте няколко пъти по плота, преди да ги поставите в ледена вода или хладилника. Това разхлабва мембранния слой между черупката и белтъка.
 • Охладете яйцата напълно. Потопете яйцата в ледена баня за поне 1 минута, но най-добре е да ги охладите напълно – около 15 минути – преди да ги обелите. Температурният шок кара белтъка да се свие, отделяйки го от черупката.

Колко дълго траят твърдо сварените яйца?

Твърдо сварените яйца могат да се съхраняват в хладилника до 2 седмици.

Колко дълго траят меко сварените яйца?

Необелените меко сварени яйца могат да се съхраняват в хладилник около 2-3 дни.

Може ли да се замразяват сварените яйца?

Замразяването на цели сварени яйца не е препоръчително. Процесът на замразяване може да доведе до това белтъкът да стане твърд и гумен, което го прави неприятен за консумация. Mожете да замразите сварени жълтъци за период до 3 месеца.

Здравословно ли е да се ядат варени яйца всеки ден?

Здравите хора, които нямат сърдечни заболявания или висок холестерол, могат да ядат по едно цяло яйце на ден.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #яйца #варени яйца