4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (3 Votes)
Как се прави балсам за ръцеЗимата, освен с празници и пухкав сняг, пристига и с няколко неприятни свои качества, едно от които е пагубното въздействие върху кожата ни. Днес ще обърнем внимание на напуканите ръце – проблем за почти всички.

Студеното време изисква по-сериозна грижа за кожата и ако сме я пропуснали, ще трябва ударно да възстановяваме щетите.
Приготвили сме ви една рецепта за домашен балсам, който ще се отрази благотворно на напуканите ви ръце. Разбира се, ще можете да го ползвате, дори и когато ръцете ви се възстановят, защото чудесно изпълнява функцията на предпазен щит от студа и влиянието му, а също и ще „заключва“ влагата в кожата, за да предотвратява изсушаването ѝ.

Основната съставка на балсама е пчелен восък, който можете да намерите във всяка аптека.

пчелен восък

Напоследък все повече потребители предпочитат сами да приготвят козметичните си продукти и поради това предлагането на съставки и консумативи е доста достъпно и разнообразно  – био-магазини има вече във всеки град.  Но и без да излизате от дома си, можете да си набавите всичко необходимо – вече има достатъчно сайтове, които бързо и евтино доставят желаните продукти.

Другата важна съставка в нашия балсам е ланолинът. Заедно с пчелния восък образуват такъв плътен защитен слой, какъвто би била една топла ръкавица за вашата ръка.

Бадемовото масло е едно от най-употребяваните и неслучайно – приложението му е широко, защото има безброй полезни свойства -  богато е на витамини А, В и Е и чудесно овлажнява кожата. Това го прави задължителна съставка на нашия балсам.

Необходимите количества са:


4 с.л. настърган пчелен восък
2 с.л. ланолин
60 мл. бадемово масло
5-6 капки етерично масло от смирна (или лавандула)

Изпълнението е изключително просто:
Настържете пчелния восък. Сложете изброените горе съставки в метален или стъклен съд, след това ги разтопете на водна баня. Готовата хомогенната смес изсипете в празна кутийка или бурканче за крем.

balsam za race

Когато сместа изстине, балсамът е готов за употреба. А ако искате по-лесно да пресипете топлите съставки, кипнете  вода в метален съд и след като заври, отстранете от огъня и потопете  съставките, сложени в торбичка за фризер (обикновена ще се разтопи!) за 2 мин. в горещата вода. След това изрежете малка дупчица в единия ъгъл на торбичката и изсипете хомогенната смес в предварително приготвените кутийка или бурканче за крем.

Този страхотен балсам можете да ползвате и ако други части от тялото ви са се сдобили с по-загрубели  участъци – например, около лактите, петите и др.  Може да се ползва от цялото семейство, стига някой да няма алергия от някоя от съставките.