5 храни, които не трябва да слагате в блендер

Блендерът не е за всичко! Ето 5 храни, които е по-добре да държите далеч от остриетата му.

© Andrea Niosi

Блендерите са истински кухненски герои, които могат без усилие да превръщат цели храни в смутита, сосове, супи и др. Но както всеки герой, и блендерът има своите слабости. Мощните им остриета се справят с лекота с разнообразни съставки, но има някои храни, които е по-добре да не се поставят в блендера.

Повечето хора смятат, че можете да сложите всичко в блендера, но има и други уреди, които са по-подходящи за определени храни, като кухненски роботи, пасатори и кафемелачки. Ето 5 храни, които не трябва да слагате в блендер:

© Megan Bucknall

Горещи течности или храни

Бъдете внимателни, противно на общоприетото схващане, слагането на горещи съставки в блендера не е добра идея.

Високата температура генерира пара, която, затворена в каната, създава налягане. То при отваряне на капака може да изтласка горещата смес навън, пръскайки я навсякъде. Това може да причини изгаряния. За да предотвратите това, е важно да оставите горещите течности или храни да се охладят до стайна температура. Освен това, някои блендери не са предназначени за работа с горещи течности. Пасирането им може да повреди уплътненията, каната или други компоненти на уреда.

Алтернатива: Пасаторът е по-подходящ за работа с горещи супи и сосове.

© Pavel Danilov

Кафе на зърна

Въпреки че можете да използвате блендер като кафемелачка, това не се препоръчва.

Блендирането на груби кафени зърна може да затъпи остриетата на блендера ви с течение на времето. Освен това поради формата на блендера никога няма да получите равномерно смлени зърна. При продължително смилане в блендер кафето може да се прегрее, което може да му придаде горчив вкус.

Алтернатива: Най-подходящият инструмент за смилане на кафе е кафемелачката.

© Elena Mozhvilo

Сушени плодове

За предпочитане е да използвате пресни или замразени плодове в блендера. Сушените плодове със своята жилава текстура и лепкава вътрешност не са подходящи за блендиране. Те може да затруднят остриетата на блендера, а в някои случаи – дори да ги повредят.

Алтернатива: Накиснете сушените плодове в топла вода за 10-45 минути за да омекнат и да улеснят блендирането.

© Raspopova Marina

Ядки

Остриетата на блендера са предназначени за течности и по-меки съставки. Ядките са твърди и могат да бъдат трудни за равномерно смилане. Може да се получи смес от фино смелени ядки с по-едри парчета.

Ядките са доста твърди, особено бадемите и орехите. Блендирането на големи количества или прекалено дългата обработка може да натовари мотора, да го прегрее и да доведе до повреда.

Ако трябва да блендиране ядки, като например за бадемово мляко, е важно да се накиснат във вода за няколко часа, преди да ги блендирате. Това ги омекотява и улеснява блендирането им, което води до получаване на по-добро мляко.

Алтернатива: Кухненските процесори предлагат по-голям контрол върху процеса на смилане на ядки.

© Robson Melo

Цели ябълки, круши и други плодове със семки

Въпреки че блендерите са мощни, те не са предназначени за смилане на цели твърди плодове. Това може да доведе до повреждане на остриетата или блокиране на двигателя. За да избегнете проблеми, нарежете плодовете на по-малки парчета и отстранете семките преди блендиране.

Алтернатива: Няма универсален отговор на въпроса коя е най-добрата алтернатива за блендиране на цели ябълки, круши и други плодове със семки. Изборът зависи от вашите нужди.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #блендер