Всичко, което трябва да знаете за съхраняването на чесъна

Знаете ли как да съхранявате чесъна си правилно? Ето всичко, което трябва да знаете.

© Gaelle Marcel

Колко дълго може да се съхранява чесънът?

Това зависи от начина на съхранение и от това дали е обелен. Общото правило е, че колкото по-свеж е чесънът, когато го купувате, толкова по-дълго ще издържи. Избирайте твърди, сухи глави чесън без меки участъци.

 • Цели, необелени глави чесън: Те могат да издържат до шест месеца, ако се съхраняват правилно на хладно, сухо и тъмно място.
 • Необелени скилидки, отделени от главата: Те ще останат годни за около три седмици, ако се съхраняват на хладно и сухо място.
 • Обелени скилидки чесън: След като бъдат обелени, срокът на годност на скилидките значително намалява. Използвайте ги в рамките на една седмица, като ги съхранявате в хладилника.
 • Смлян или нарязан чесън: Той има най-кратък срок на годност, като издържа само ден или два в хладилника.

Винаги е най-добре редовно да проверявате чесъна си за признаци на разваляне, като например плесен, промяна на цвета или омекване.

Как да се разбере дали чесънът е развален?

 • За да проверите дали чесънът е свеж, обърнете внимание на всякакви промени в цвета на скилидките, като например покафеняване или пожълтяване; пресният чесън трябва да бъде бял или почти бял. Чесънът с лилав цвят е напълно безопасен - той просто е различен сорт.
 • Докоснете скилидките, за да се уверите, че са твърди и плътни, като избягвате меки или кашави.
 • Помиришете за силна чеснова миризма, тъй като слабите или кисели миризми показват разваляне.
 • Зелените кълнове, които израстват от скилидките, не са непременно знак на разваляне, но означават, че чесънът е по-стар и може да има по-горчив вкус.

Как се съхранява глава чесън?

Съхранявайте главите чесън на хладно, тъмно и сухо място с добра вентилация. Избягвайте да го съхранявате в хладилник. В идеалния случай чесънът трябва да се съхранява при температура между 15,5° и 18°. Мрежестите торбички за зеленчуци са един от най-добрите начини за съхранение на чесъна. Избягвайте найлонови торбички. Ако влажността на въздуха е твърде ниска, чесънът ще изсъхне твърде бързо и ще се сбръчка, а ако вентилацията е слаба, има голям шанс да загние.

© Ryutaro Uozumi

​Как се съхраняват необелени скилидки чесън?

Необелените скилидки чесън се съхраняват най-добре на хладно, тъмно, сухо и проветриво място.

Как се съхраняват обелени скилидки чесън?

След като сте отделили скилидките от главата чесън и сте ги обелили, срокът им на годност намалява. За разлика от необелените главички или скилидки, обелените скилидки трябва да се съхраняват в хладилник в запечатан плик или херметически затворен контейнер. Обелените скилидки ще издържат около седмица в хладилника.

Как се съхранява нарязан или смлян чесън?

Съхранявайте нарязания чесън в херметически затворен плик или малък буркан до три дни. Ако сготвите чесъна в зехтин, преди да го съхранявате в хладилника, той може да издържи до една седмица. Никога не съхранявайте суров чесън под каквато и да е форма в несготвено олио, защото с течение на времето може да се развие ботулизъм.

Може ли да се замразява чесън?

Да, можете да замразявате чесън. Можете да замразявате чесън под почти всякаква форма: цели глави, обелен и нарязан. Чесънът може да издържи до 12 месеца, когато се съхранява във фризера.

Въпреки че замразяването е удобен начин за съхранение на чесън, то може леко да промени текстурата и вкуса му в сравнение с пресния чесън.

© Nathana Rebouças

Как се замразява чесън?

 • За да замразите цели глави чесън: поставете ги в херметически затворен съд (най-лесно е в торбичка, подходяща за замразяване) и го поставете във фризера.
 • За замразяване на обелени скилидки чесън: Обелете и отделете всички скилидки чесън, след което ги разпределете равномерно върху застлана с хартия за печене тава. Покрийте с фолио, след което замразете за една нощ. Тази допълнителна стъпка предпазва скилидките от залепване една за друга. Запечатайте в подходяща за замразяване торбичка, след което отново замразете.
 • За замразяване на нарязан или смлян чесън: Обелете и отделете всички скилидки чесън, след което ги нарежете на ситно или ги смелете. Разделете чесъна на порции за еднократна употреба, които отговарят на обичайните ви нужди за готвене. Замразете за една нощ във формичка за лед или в застлана с хартия за печене тава. Запечатайте в подходяща за замразяване торбичка, след което отново замразете.

Избягвайте да замразявате повторно размразения чесън, тъй като това може допълнително да влоши качеството и безопасността му.

Как да размразите замразен чесън?

 • При необходимост размразете чесъна в хладилника за няколко часа или за една нощ.
 • Можете също така да размразите бързо малко количество, като го затоплите в микровълнова фурна на ниска мощност за няколко секунди, но внимавайте да не прегреете или изгорите чесъна.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #чесън