Ръководство за начинаещи: 20+ вида паста и как да ги приготвите

Потопете се в света на пастата! Открийте 20+ вида паста, които всеки начинаещ готвач трябва да познава, и се научете как да ги приготвяте.

© Karolina Kołodziejczak

Пастата е врата към безкраен кулинарен свят, идеален за начинаещи, които търсят вълнуващо гмуркане в богатия и разнообразен свят на италианската кухня. От класическите спагети до по-неизвестни форми като гарганели, всеки вид паста притежава свой собствен чар и предлага безброй кулинарни възможности.

Овладяването на техниките за приготвяне на паста ви дава свободата да творите в кухнята, независимо дали приготвяте бързо ястие за делничен ден или изискана вечеря.

Ето 20+ вида паста, които всеки начинаещ готвач трябва да познава:

Спагети

 • Време за готвене: 9 до 11 минути

Спагетите са най-популярната паста в света. Те са дълга, тънка, цилиндрична паста, която е основна част от италианската кухня. Известни са със своята гъвкавост и се съчетават отлично с разнообразни сосове. Независимо от начина на приготвяне, спагетите са засищаща и вкусна основа за безброй ястия.

Вермичели

 • Време за готвене: 8-10 минути

Вермичелите са вид дълга и тънка паста. Думата "вермичели" произлиза от италианската дума "vermi", която означава "червеи". Буквално преведена, "вермичели" означава "малки червеи". Те са малко по-дебели от спагетите. В Италия вермичели традиционно се използват в супи и яхнии. Могат да се добавят и към салати или да се сервират самостоятелно с любимия ви сос.

Букатини

 • Време за готвене: 9-11 минути

Букатини са вид дълга, куха паста, подобна на спагети, но по-дебела и с отвор, който минава през центъра. Името им идва от италианската дума "buco", която означава "дупка". Букатините могат да се сервират с всеки сос, с който иначе бихте сервирали спагети. Букатини могат да се сервират с всеки сос, с който иначе бихте сервирали спагети. Благодарение на дупката, те са особено добри за поемане на сос, което ги прави идеални за гъсти сосове.

© Olesya Yemets

Мафалдини

 • Време за готвене: 13-15 минути

Мафалдини е вид дълга, плоска паста с накъдрени краища. Подобно е на лингвини, но е по-широко и има по-изразени накъдряния. Смята се, че произхожда от района на Неапол в Италия. Съществува версия, че е кръстен на принцеса Мафалда Савойска, макар че някои подробности не са сигурни. Тя се съчетава добре с различни сосове, но поради набръчканите си краища е особено подходяща за загребване на гъсти сосове.

Талиателе

 • Време за готвене: 2-3 минути (за прясна паста), 10-12 минути (за суха паста)

Талиателите са вид дълга, плоска паста, подобна на фетучини, но са малко по-широки. Талиателите са универсални и могат да се поднасят с различни сосове. Класическото съчетание е с богат месен сос като Болонезе, но се съчетава добре и с по-леки сосове.

Лингуини

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Лингуини е дълга, тънка и елипсовидна паста с произход от италианския регион Лигурия. Благодарение на елипсовидната си форма тази паста е наречена "linguine", което на италиански означава "малки езичета". Традиционно лингвините се съчетават с ястия с морски дарове, но същото така се съчетава добре и с леки сосове.

© Hermes Rivera

Макарони

 • Време за готвене: 6 до 8 минути

Макароните са вид паста, оформена като тесни тръбички. Могат да бъдат прави или извити. Макароните са невероятно гъвкави, те могат да се поднасят със сос, да се запичат и да се добавят към супи и салати.

Фузили

 • Време за готвене: 8 до 10 минути

Фузилите са къси спирали с усукване, подобно на винт. Въпреки че точният произход на тази паста се оспорва, се смята, че фузилите произхождат от Южна Италия и че са заимствани от арабската кухня. Фусили се съчетават добре с различни сосове. Те могат да се използват и в множество супи, салати и печени ястия.

Капели д' Анджело

 • Време за готвене: 3 до 5 минути

Това са изключително тънки и дълги макаронени изделия. Те са най-подходящи за леки сосове, като например сметанови или обикновени доматени сосове, тъй като деликатните нишки могат да се изгубят в по-плътни или гъсти сосове.

© Sonika Agarwal

Фарфале

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Фарфале е вид паста с формата на пеперуда. Думата "farfalle" всъщност означава "пеперуди" на италиански. Тя е универсална паста, която e идеални за сосове на основата на сметана или за салати.

Пенне ригате

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Пенне ригате е вид макаронени изделия, оформени като куха тръба с набраздявания. Тези набраздявания спомагат за по-доброто прилепване на сосовете към пастата, което я прави популярен избор за различни ястия с паста. Пенне ригате се използва често в ястия като паста ал помодоро (паста с доматен сос), паста ала водка, паста примавера и др. Добър избор е за супи и салати.

Гарганели

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Гарганели са вид паста с форма на къси, дебели тръбички с набраздявания по дължината им. Наименованието "гарганели" идва от думата " garganel", която означава "пилешки хранопровод" поради приликата им с птичи хранопровод. Набраздяването на гарганелите е чудесно за задържане на соса, което ги прави идеални за гъсти и плътни сосове като рагу или песто.

© Lemón

Ротини

 • Време за готвене: 8 до 10 минути

Ротини е вид макаронени изделия с форма на винт. Смята се, че произхожда от Южна Италия, по-специално от областта Кампания, около Неапол. Ротините са универсална паста, която може да се използва в различни ястия.

Ригатони

 • Време за готвене: 11 до 13 минути

Ригатони е вид паста с формата на тръбичка. Те са по-големи от пенне и дзити и понякога са леко извити. Ригатоните са универсална паста, която може да се използва в различни ястия.

Диталини

 • Време за готвене: 8 до 10 минути

Диталини са малки макаронени изделия с форма на тръбичка, наподобяващи много къси макарони. Често се използват в супи, особено в италианската минестроне, но могат да се използват и в макаронени салати или като гарнитура.

© Heather Gill

Кончилиа

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Кончилиа е с форма на малки миди или раковини. Предлагат се в различни размери и често се използват в ястия с гъсти сосове или в салати

Кончилиони

 • Време за готвене: 11 до 13 минути

Кончилиони са големи макаронени изделия с форма на черупка, подобни на кончили, но по-големи по размер. Често се пълнят със сирене рикота, спанак или друг пълнеж и се пекат на фурна със сос и сирене отгоре.

Орекиети

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Орекиети, което на италиански означава "малки ушички", е малка паста с форма на ухо, която произхожда от региона Пулия в Италия. Тя е с леко жилава текстура и често се сервира със сосове като броколи рабе или с обикновен дресинг от чесън и зехтин.

© Anton

Дзити

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Дзити е паста с форма на тръба, подобна на пенне, но с праволинейно отрязани краища вместо с диагонално отрязани. Често се използва в ястия със запечена паста.

Фетучини

 • Време за готвене: 10 до 12 минути

Фетучините са дълги, плоски макарони, по-широки от спагетите, но по-тесни от талиателите. Обикновено се сервира с кремообразни сосове, като например сос Алфредо

Парпаделе

 • Време за готвене: 7 до 10 минути

Папарделе е широка, плоска паста, подобна на фетучините, но по-широка. Името "pappardelle" идва от глагола "pappare", който на италиански означава "поглъщам". Това вероятно се дължи на широката форма на пастата, която е идеална за поемане на вкусни сосове. Благодарение на голямата си повърхност и грапавата си текстура папарделите се съчетават добре с гъсти сосове като рагу, болонезе или други плътни месни сосове.

© davide ragusa

Орзо

 • Време за готвене: 9 до 11 минути

Орзо е малка паста с форма на ориз, която наподобява ечемични зърна. Обикновено се използва в супи, салати или пилаф и се приготвя сравнително бързо поради малкия си размер.

Aнелини

 • Време за готвене: 6 до 8 минути

Анели са малки макаронени изделия с пръстеновидна форма, подобни на малки пръстени макарони. Често се използват в супи, салати или запечени ястия.

Канелони

Канелоните са големи, широки тръби от паста, обикновено с дължина 7 см и диаметър 2 см. Обикновено се поднасят печени с пълнеж и покрити със сос. Популярните плънки включват спанак и рикота или мляно говеждо месо.

Равиоли

 • Време за готвене: 2-3 минути (за прясна паста), 4-7 минути (за суха паста)

Равиолите са вид пълнени макаронени изделия, състоящи се от пълнеж, обвит в тънко тесто. Обикновено се сервират в бульон или със сос. Равиолите обикновено са квадратни, но се срещат и други форми, включително кръгли и полукръгли. Пълнежът може да бъде изключително разнообразен и може да включва сирена, зеленчуци, месо или морски дарове.

Тортелини

 • Време за готвене: 2-3 минути (за прясна паста), 4-7 минути (за суха паста)

Тортелини са пръстеновидни пълнени макаронени изделия, произхождащи от региона Емилия в Италия, по-специално Болоня и Модена. Традиционно пълнени със смес от месо, сирене, яйце и индийско орехче, днес тортелините могат да се намерят с много различни пълнежи. Те могат да се сервират със сос и без сос.

Маникото

Маникотите са големи макаронени тръби, подобни на канелоните, които обикновено се пълнят със сирене или месо. Маникоти традиционно се покриват с доматен сос за печене, но могат да се използват и други сосове като бешамел.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #паста